Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Kirjat
Kyselyjen mukaan ihmisiä miellyttävät maaseudussa erityisesti väljyys, rauhallisuus ja luonnonläheisyys. (Kuva: Maija Pylväs)

Citymaalainen voi käyttää kaivoa ja kuivakäymälää, mutta tarvitsee valokuidun

Tuoreen tietokirjan mukaan maalla asuminen kiehtoo varsinkin kaupunkien hyvin koulutettua keskiluokkaa
Annukka Kaarela 30.3.2024 7:00, muokattu 28.3.2024 13:10
a– a+
Kirjat

Entä jos ei tarvitsisikaan valita maaseudun ja kaupungin väliltä? Poimisikin parhaat puolet molemmista, rusinat pullasta?

Jos ajatus kiehtoo, saatat olla citymaalainen. Ehkä et vielä käytännössä, mutta ainakin sielultasi.

Tietokirjailija Anne Lampisen mukaan citymaalaisella on toinen jalka kaupungissa, toinen maalla.

– Hän on henkilö, jolla on vahva side kaupunkiin mutta kaipuu maaseudulle, Lampinen kertoo.

Lampisen mukaan citymaalaisella on lämmin luontosuhde. Toisaalta citymaalainen kuluttaa ja käyttäytyy myös maaseutuympäristössä kuin kaupunkilainen: hän ostaa palveluita auliisti eikä nuukaile.

– Hän iloitsee, että voi rikkoa rajoja ja elää omannäköistä elämää luonnon helmassa mutta tarvittaessa myös kaupungissa. Hän on itsenäinen oman tien kulkija.

Toimittajana ja viestintäyrittäjänä työskentelevä Lampinen tajusi itse olevansa citymaalainen heti kuultuaan sanan ensimmäisen kerran. Hän innostui ilmiöstä niin, että päätti kirjoittaa siitä kirjan.

Cityihmiset landella ilmestyi helmikuussa. Kirjassaan Lampinen kertoo faktatietoa aiheesta ja kahdentoista citymaalaisen tarinan. Osa haastatelluista on paluumuuttajia, osa paljasjalkaisia kaupunkilaisia.

Ravintola-alan ammattilainen Riitta Okkonen palasi työuupumuksen jälkeen maailmalta kotitilalleen Tohmajärvelle.

Burn outista toivuttuaan Okkonen perusti tilalle pienen matkailuyrityksen, joka tarjoaa itärajan rauhaa suomalaisille ja keskieurooppalaisille matkailijoille. Lisäksi hän järjestää matkoja toiseen kotimaahansa Itävaltaan.

– Nyt elän unelmaani. Nautin majatalon emäntänä olemisesta. Olen energinen ja onnellinen, Okkonen kertoo kirjassa.

Monet muutkin kirjaan haastatellut citymaalaiset ovat Okkosen tavoin yrittäjiä. Omaa mainostoimistoaan Helsingissä pyörittävä Tuomas Käyhkö osti maaseudulta ensin mökin, sitten kyläkoulun ja lopulta kokonaisen työväentalon.

Tampereella syntynyt ja Helsingissä pitkään asunut Heli Mäenpää on tehnyt niin ikään uransa mainosalalla. Muutama vuosi sitten hän hankki talon Salon Lahnajärveltä ja pitää siellä nyt saattohoitokotia hylätyille koirille.

Diplomi-insinööri Antti Leijala muutti yrittäjäksi ryhdyttyään pääkaupunkiseudulta Heinolaan. Vapaa-ajallaan Leijala kunnostaa vanhan maatilansa rakennuksia ja tekee parkitusta nahasta käyttö- ja koriste-esineitä nahkuri-isoisältään oppimillaan menetelmillä.

– Pidän yksinkertaisuudesta niin arjessa kuin vapaa-ajassakin. Se on vastapainoa digitaaliselle työlle. Käsillä tekeminen on tehokas tapa nollata pää, Leijala toteaa.

Kyselyt kertovat, että useimpien maalla asumisesta kiinnostuneiden helsinkiläisten haave on se perinteinen: oma tupa järven rannalla. (Kuva: Samuli Vänttilä)

Tietokirjailija Anne Lampisen mukaan maallemuuttobuumi on väreillyt Suomessa ilmassa jo pitkään, mutta lopullisen sysäyksen siihen antoi korona. Pandemia kiihdytti maalla oleilun intoa ja pakotti suomalaiset digiloikkaan.

Etätyöt tulivat monen elämään jäädäkseen, minkä ansiosta osa suomalaisista voi nyt valita asuinpaikan aiempaa vapaammin.

Kirjaan haastatellun Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtajan Aleksi Koiviston mielestä koronapandemia oli suorastaan parasta, mitä suomalaiselle maaseudulle on tapahtunut vuosikymmeniin.

– Siitä on hyvä jatkaa, työkseen maallemuuttoa edistävä Koivisto sanoo.

Myös erilaiset tutkimukset vahvistavat, että maalla asuminen kiinnostaa suomalaisia. Elinkeinoelämän valtuuskunnan syksyllä 2021 tekemän kyselyn mukaan peräti 60 prosenttia suomalaisista asuisi mielellään maaseudulla, jos se vain olisi mahdollista.

Aleksi Koivisto edistää työkseen maalla asumista. (Kuva: Saara Savusalo)

Mikä maaseudussa sitten kaupunkilaisia kiehtoo? Lampinen kertoo kirjassaan vuonna 2022 tehdystä Citymaalaiset-kyselytutkimuksesta, johon vastasi lähes tuhat maalle muutosta kiinnostunutta helsinkiläistä.

Päijänne-Leaderin ja Heinolan kaupungin rahoittamasta kyselystä selvisi, että vastaajia miellyttivät maaseudussa erityisesti väljyys, rauhallisuus ja luonnonläheisyys.

Moni kaipasi myös hitaampaa arkea ja yhteisöllisempää elämää.  

– Paikallislehdet, kyläkuntosalit, järvet, metsät, hiljaiset terassit, mukavat ja tavalliset ihmiset, maltillisia asioita tavoittelevat ihmiset, kulttuurihistorialliset ympäristöt, vanhat tiet, perinnemuseot, eräs vastaajista luetteli maaseudun vetovoimatekijöitä.

Kyselytutkimuksen mukaan useimpien maalla asumisesta kiinnostuneiden helsinkiläisten haave oli se perinteinen: oma tupa järven rannalla.

Lähes puolet vastaajista oli kuitenkin kiinnostunut myös vuokra-asumisesta. Lisäksi osa kaipasi vaihtoehdoksi jonkinlaista yhteisomistuksen mallia.

Tutkimuksen perusteella ihmiset eivät haikaile luksusta, vaan pikemminkin yksinkertaisuutta ja luonnonläheisyyttä. Monilla oli myös haave jonkinasteisesta omavaraisuudesta.

– Vähintään hehtaarin tontti tulisi olla, jossa voi toteuttaa oman ruuan viljelyä permakulttuurin tai jopa metsäviljelyn periaatteiden mukaan, eräs vastaajista kirjoitti ja kertoi toivovansa maaseutukodiltaan myös omaa kaivoa, kuivakäymälää ja kompostia.

Etätyö on mahdollistanut monelle maalla asumisen. Siksi haja-asutusalueellakin pitää olla nopea nettiyhteys, joka mahdollistaa työnteon. (Kuva: Unplash)

Maallakin kuitenkin pitäisi olla nopea verkkoyhteys.

– Mahdollisuus valokuituun tulisi olla, vierastan mastoja ja viisgee-ajatusta, sama vastaaja jatkoi.

Anne Lampisen kirjaansa haastattelema tulevaisuudentutkija Ville Venäläinen vahvistaa, että nopeat verkkoyhteydet ovat nykyisin monille välttämättömyys.

– Teknologisesta infrasta on tullut Maslow’n tarvehierarkian nykyaikainen lisäporras, heti ruuan jälkeen. Siispä haja-asutusalueellakin pitää olla nopea nettiyhteys, joka mahdollistaa työn, Venäläinen toteaa.

Citymaalaisia vakituisiksi tai vapaa-ajan asukkaiksi havittelevien kuntien on siis syytä huolehtia verkkoasiat kuntoon.

Tuhansista kesämökeistään tunnetun Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva kertoo kirjassa, että kunnassa on käynnissä hanke, jossa valokuituverkko rakennetaan neljälle uudelle alueelle.

Kuuvan mukaan kuituverkko kannattaa kuitenkin ulottaa vain kaikkein tiheimmin asuttuihin kyliin.

– Kaipaan ja kannustan operaattoreita rakentamaan tukiasemia ja mastoja lisää, jotta langaton verkkoyhteys mahdollistaisi monipaikkaisille sujuvan etätyöskentelyn haja-asutusalueilla.

Puumala on parantanut etätyön edellytyksiä myös esimerkiksi muuttamalla kaikki kunnantalon tyhjät huoneet moderneiksi etätyötiloiksi. Ne ovat Kuuvan mukaan suosittuja varsinkin toukokuusta syyskuuhun.

Niina Kuuva on Puumalan kunnanjohtaja. (Kuva: Jari Laukkanen)

Tietokirjailija Anne Lampisen mukaan tyypilliset citymaalaiset edustavat yleensä juuri etätöitä tekevää hyvin koulutettua keskiluokkaa. Myös kaikki kirjaan päätyneet haastateltavat vaikuttavat varsin hyvätuloisilta.

Lampinen kuitenkin toteaa, ettei citymaalaisuus edellytä kakkoskodin omistamista tai vuokraamista.

– Maaseutuvierailijoitakin voi kutsua citymaalaisiksi, jos he itse itsensä sellaiseksi tuntevat, hän kirjoittaa.

Lampinen ja hänen haastateltavansa pyörittelevät kirjassa erilaisia ideoita, miten citymaalaisuutta voisi toteuttaa edullisemmin.

Kirjailija itse suunnittelee vuokraavansa sekä kaupunkikotiaan että tulevaa vapaa-ajan asuntoaan, jotta hänellä olisi varaa molempiin.

Lampista kiinnostavat myös erilaiset yhteisomistuksen mallit.

–  Voisiko asuntoja olla moniomistajuusmallilla, joustavasti yksityisessä omistuksessa, täysin vuokrauskäytössä tai osittaisessa kimppakäytössä? hän kysyy.

– Omistajuuskin voi olla uudenlaista ja tarpeen tullen joustavaa. Parhaimmillaan omistajuudet ja rahoitusratkaisut pitäisi ajatella kokonaan uusiksi. Pilkkoa elementit pieniin paloihin, hylätä huonot ja toimimattomat elementit ja keksiä uusia ratkaisuja.

Anne Lampinen: Cityihmiset landella. 12 tarinaa maalaisuudesta ja ehtaa faktaa. Into, 143 s.

Lue myös

Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää

Luonnonvarakeskuksen mukaan vuonna 2024 pienriistaa metsästi 157 000 metsästäjää, joille kertyi yhteensä 2,2...
13.7.2025 21:00

Katso punkkivinkit – "jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti"

Potilaan Lääkärilehti: Arviolta 1–50 prosenttia punkeista kantaa borreliabakteeria, TBE-viruksen esiintyminen on alueellisesti rajattua
13.7.2025 19:00

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä

Uutuuskirja varoittaa kuntia lähtemästä osakkaiksi liiketoiminnallisiin yrityksiin
13.7.2025 12:00

Aihetunnisteet

Kirjat maaseutu

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Katso punkkivinkit – ”jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti”
Uutiset | 13.7.2025 19:00
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen
Uutiset | 12.7.2025 22:00
Luuletko olevasi hyvä uimari? – Hyvinvointialueelta varoitus
Uutiset | 12.7.2025 21:00
Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa
Uutiset | 12.7.2025 20:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Katso punkkivinkit – ”jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti”
Uutiset | 13.7.2025 19:00
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste