Yrittäjägallupin shokkituloksesta järkyttynyt Markus Lohi: Marinin kohulausunnot vahingoittivat, hallituskumppanien puheet leimaavat

Politiikka

Yrittäjät odottavat hallitukselta parempaa suoritusta. Nyt on peiliin katsomisen paikka, keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi arvioi tuoreen gallupin tuloksia.

Lohi sanoo tunnistavansa yrittäjien keskuudessa leviävän epätoivon, kun koronakurimus pitkittyy.

– Uskoisin, että monella sektorilla koronakriisi vaikuttaa mielialoihin. Yrittäjäkentällä olisi varmasti toivottu, että hallitus olisi onnistunut tukipolitiikassaan paremmin. Ymmärrän pettymyksen oikein hyvin. Meidän pitää pohtia, miten voimme taas saavuttaa yrittäjien luottamuksen.

– Emme esimerkiksi ole kyenneet luomaan minkäänlaisia selkeitä pelisääntöjä, jotka loisivat toivoa matkailusektorille, joka on historiallisessa ahdingossa. Kyllä se on epäonnistuminen.

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina tutkimuslaitos Kantarin Suomen Yrittäjille tekemästä kyselytutkimuksesta, jossa mitattiin puolueiden eduskuntavaalikannatusta.

Sen mukaan hallituspuolueiden kannatus yrittäjien keskuudessa on pudonnut kolmanneksen.

Vielä eduskuntavaaleissa 2019 yrittäjistä 34 prosenttia tuki nykyisen hallituksen puolueita. Nyt yrittäjien tuki viidelle hallituspuolueelle on yhteensä 23 prosenttia.

Erityisen synkkää luettavaa tulokset ovat valtiovarainministeripuolue keskustalle.

Keskustan yrittäjäkannatus on yli puolittunut sitten viime eduskuntavaalien. Se jää gallupissa neljännelle sijalle kokoomuksen, perussuomalaisten ja vihreiden taakse.

Vastaajista viisi prosenttia äänestäisi keskustaa.

Lohi myöntää, että tulos on karvas pettymys.

Hän muistuttaa, että hallituksessa juuri keskusta on pitänyt esillä yrittäjyyden edellytyksiä esimerkiksi vastustamalla veronkorotuksia.

Varapuheenjohtaja on harmissaan hallituskumppaneiden ulostuloista, jotka vaikuttavat mielikuviin keskustasta.

SDP:ssä ja vasemmistoliitossa on väläytelty pörssiin listautumattomien yritysten verotuksen tiukentamista.

– Tällaiset lausunnot leimaavat myös meitä, kun olemme samassa hallituksessa. Sitä ei ehkä hahmoteta, että yksittäisen ministerin lausunnolla ei ole mitään tekemistä hallituksen politiikan kanssa.

– Hallituksen teot ja yksittäisten henkilöiden lausunnot sekoittuvat ihmisten mielissä.

Myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) viime syksynä esittämät kohulausunnot yritysten yhteiskuntavastuusta ovat jääneet Lohen mieleen.

– Niillä haettiin jonkinlaista vastakkainasettelua elinkeinoelämän suuntaan. Minusta ne jollakin tavalla valitettavasti vahingoittivat koko hallituksen mainetta yrittäjien silmissä. Siksi pahoittelin niitä jo syksyllä.

Lohi korostaa, että koronaepidemiasta toipuva Suomi tarvitsee työllistäviä yrityksiä. Hän vakuuttaa, että keskusta jatkaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten valvomista.

Esimerkiksi kehysriihessä keskusta ei Lohen mukaan suostu yritysten verotuksen kiristämiseen.

Yrittäjägallupin kärkipaikat menivät oppositiossa istuville kokoomukselle ja perussuomalaisille.

Lohi näkee, että kriisin aikana opposition puoleen on helppo kääntyä.

Jopa 38 prosentin kannatuksen saava kokoomus ei Lohen mukaan ole tällä vaalikaudella esittänyt todellisia keinoja yrittäjien ahdingon helpottamiseksi.

Kommentit (7)

 • Lukija90

  Jopa vihreät kepun edellä?!?
  Tuota pitää teidän tutkia enemmän. Vero-ja velkavetoinen punavihreä ja puna tarttuvat oikeaan vihreään ja peittävät sitä todella pahasti. Yhteiskunnassa on turhia ”päästöjä”,jotka sotkevat ”luontoa”.

 • Lukija69

  Markus Lohelle ja kumppaneille:

  Teidän tulee ymmärtää, että teitte valtavan virheen tunkemalla nykyiseen punavihreään hallitukseen. Tämähän oli aivan selvä asia. Kaikki yksittäiset hyväkin asiat peittyvät saman sateenvarjon alle, jota vasemmisto ja vihreät suustansa suoltavat.

  Miksi ette uskoneet Kääriäistä, Pekkarista ja Väyrystä? Kyllä minua hämmentää se, että Markus Lohi on hämmentynyt asiasta, jonka viisaammat näkivivät jo aikoja sitten. Ja tämä kaikki sen jälkeen kun Sipilä oli romahduttanut puolueen kannatuksen muutoinkin ihan kyykkyyn.

  On johtopäätösten aika. Ei tämä tästä parane vaikka kuinka ponnistelisi, uskokaa jo!

  • Mustikka

   Juuri näin, Kepusta ulos ne henkilöt, jotka päättivät mennä mukaan tähän maailman lopun hallitukseen. Rinteen bussiin ei olisi kannattanut nousta.

 • Lukija67

  Ei niin huonoa hallitusta ettei se nyky kepulle kelpaisi

 • Lukija4

  Markus Lohen huoli on aiheellinen ja ennen kaikkea yrittäjien ilmaisema kannatus keskustalle, joka on yksistään hoitanut yrittäjien etua hallituksessa hyvään hallitusohjelmaan tukeutuen.
  On yrittäjienkin ymmärrettävä, että kaikkia ei näissäkään oloissa voi täysi määräisesti valtion tuella hoitaa – valitettavasti.
  Lisäksi hallituskumppanit ovat sooloilleet julkisilla lausunnoilla ja tarkoitushakuisesti, joka on syytä käydä läpi hyvin kriittisesti.
  Luonnollisesti oppositio ottaa härskisti ilon irti ihmiselle hengen vaarallisen koronan aikanakin, mutta niiden puheilla ei hätä pakene – huonona esimerkkinä ihmisen rinnastaminen ”lypsylehmään, teuraaksi vietäväksi, ongelmana mätöliha, joka ei kelpaa kenellekään – ei minkillekään”.

  • Lukija69

   Niin. Huoli on tietysti todella aiheellinen, mutta johtopäätös on täysin selvä: Nyt pois tästä hallituksesta ja vähän äkkiä. Sulle muuten loputkin kannatusprosentit.

 • KOJONEN LASSE

  Kyllä se vaan on niin, että noista muutamasta kömmähdyksestä eli turveveron nostosta, polttoaineiden kertanostosta ja Haavisto-casen hoidosta nyt maksetaan kovaa hintaa. Vihreille ei vaan voida antaa periksi, koska silloin kyse on aina maaseudun kurittamisesta. Noita kömmähdyksiä ei voida paikata sitten millään.
  Toisaalta ihmettelen suuresti yrittäjien tukeutumista persuihin, koska persujen kaksi tärkeintä teemaa eli ulos Eu:sta ja ulkomaisen työvoiman kieltäminen aiheuttavat juuri yrittäjille suurinta ongelmaa..ulos EU:sta veisi m<rkkinat ja työvoima-asia on kriittinen laajentamispyrkimyksille

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen