Yle: Pandoran paperit paljastaa maskikauppias Onni Sarmasteen veroparatiisiyhtiöt

Pandoran paperit

Pandoran paperit -tietovuoto paljastaa liikemies Onni Sarmasteen salaiset veroparatiisikytkökset, uutisoi Yle sunnuntai-iltana.

Ylen mukaan vuodosta selviää, että Sarmaste on omistanut yhtiöitä ainakin Kyproksella ja Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Ylen mukaan hän on Kyproksen yhtiön Shallowaters Tradingin todellinen omistaja, vaikka Kyproksen kaupparekisteristä todellinen omistaja salattiin. Julkiseen osakasrekisteriin kerrottiin osakkaaksi kyproslainen asianajajatoimisto Dadlaw, joka myy veroparatiisipalveluja.

Asiakirjoista selviää myös, että Kyproksen yhtiöstä on siirretty rahaa Sarmasteen neitsytsaarelaiselle yhtiölle Maxivantagelle.

Asiakirjojen mukaan Sarmaste arvioi, että rahaa Kyprokselle perustettuun yhtiöön tulisi vuosittain noin 250  000 euroa. Suurin osa rahoista tulisi Suomesta ja Sveitsistä. Sarmaste vahvisti Ylelle, että hänellä on yhtiö myös Sveitsissä.

Sarmaste kommentoi Ylelle, ettei hän muista mitään kahdesta veroparatiisiyhtiöstään.

–  En minä muista tuollaisia firmoja, liikemies Sarmaste kommentoi Ylen MOT-toimitukselle.

Sarmaste totesi sunnuntai-iltana samaa myös STT:lle asiasta kysyttäessä.

–  Niin kun sanoin Ylelle, en minä kaikkea voi muistaa.

Ylelle Sarmaste kertoo asuneensa pitkiä aikoja ulkomailla 2010-luvulla, eikä hän omien sanojensa mukaan ollut verovelvollinen Suomeen. Väitettä ei ole mahdollista varmistaa, sillä tieto ei ole julkinen, Yle kirjoittaa. STT:lle Sarmaste kommentoi, ettei hän ymmärrä suomalaisen median kiinnostusta tapaukseen.

Sarmaste tuli tunnetuksi, kun hän teki Huoltovarmuuskeskuksen kanssa suojamaskikauppoja. Sarmastetta epäillään törkeästä petoksesta maskihankintoihin liittyen.