Yle: Lapin matkailuyrittäjiltä avoin kirje hallitukselle – "Matkailuala ei kestä kolmatta katotalvea"
Lapin matkailuelinkeinojen liitto on erittäin huolissaan mahdollisesta ravintoloiden täyssulusta ja vetoaa asiassa hallitukselle lähettämällään avoimella kirjeellä, uutisoi Yle.
Ravintoloiden sulkeminen johtaisi liiton mukaan kansainvälisen matkailun loppumiseen, koska lyhytkin sulku saisi matkanjärjestäjät todennäköisesti perumaan matkojen myynnin. Tämä vaikuttaisi hotellien ja ravintoloiden lisäksi muihinkin matkailupalveluihin.
– Silloin asiakkaat eivät tule myöskään majoittumaan, ohjelmapalveluihin eivätkä kuljetuksiin, ja myös nämä palvelut joudutaan ajamaan alas. Matkailuala ei kestä kolmatta katotalvea, LME vetoaa kirjeessään.
Matkailuyritykset korostavat, että maahantulorajoitusten myötä ulkomaalaisilla matkailijoilla on todettu vain vähän koronatartuntoja, ja riskiluokituksissa ruokaravintolat ovat vähäisen tartuntariskin alueita.
– Tartuntojen trendi kansainvälisillä matkailijoilla on laskeva johtuen juuri asetetuista tiukoista maahantulorajoituksista. Näillä matkailijoilla on hyvin vähän kontakteja ulkopuolisiin ja tartuntariskejä pystytään minimoimaan varsin tehokkaasti.
Matkailuyrittäjien mukaan pelkästään tammikuussa on odotettavissa lähes 300 000 ulkomaalaista yöpymistä Lapissa.
Toimintojen alasajo vaarantaa kymmeniä tuhansia työpaikkoja koko maassa, kun henkilöstöä joudutaan lomauttamaan ja irtisanomaan.
– Määräaikaisia työntekijöitä ei voi lomauttaa. Lomautukset jouduttaisiin kohdistamaan siihen vakituiseen henkilökuntaan, jonka varassa osaaminen ja kokemus Lapin matkailussa lepää, LME kirjoittaa.
Yrittäjien mielestä rajoitusten sijaan pitäisikin nyt keskittyä siihen, miten palvelut voidaan pitää auki terveysturvallisesti.
– Koronapassi tulisi pitää käytössä, ja siitä pitäisi tehdä aidosti ”rokotuspassi”, joka turvaa rokotettujen kansalaisten oikeudet työhön, elinkeinoon sekä vapaa-aikaan. Aukiolon tiukemman rajoittamisen sijaan aukioloaikoja pitäisi laajentaa, jotta kaikki asiakkaat eivät tulisi syömään yhtä aikaa ja väljyys säilyisi, LME ehdottaa.