Tutkinta ex-ministeri Katri Kulmunin viestintäkoulutushankinnoista on valmistunut – yhtä virkamiestä epäillään petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta

Koulutuksia hankittiin valtion rahoilla 56 000 euron edestä
Kulmuni

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, joka koskee entisen ministerin ja keskustan ex-puheenjohtajan Katri Kulmunin viestintäkoulutuksia. Yhtä virkamiestä epäillään petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tutkinnanjohtaja Markku Silén ei ota kantaa epäillyn henkilöllisyyteen eikä siihen, kuinka tahallisesta toiminnasta epäillyissä teoissa on kyse. Kulmunia ei ole epäilty asiassa rikoksesta. Tutkinnan valmistumisesta kertoi ensin Yle.

Silén sanoo STT:lle, että asia siirtyy näillä näkyminen ensi viikolla syyttäjälle.

–  Kaikki varsinaiset esitutkintatoimenpiteet asiassa on suoritettu ja nyt meillä enää tehdään tarpeelliset merkinnät pöytäkirjaan.

Tapaus alkoi purkautua, kun Suomen Kuvalehti uutisoi viime vuoden kesäkuun alussa, että Kulmunille on annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla miltei 50  000 eurolla. Valtiovarainministeriön (VM) tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli itse asiassa suurempi, noin 56  000 euroa.

Viestintävalmennusta ja -konsultointia oli hankittu viestintätoimisto Tekiriltä vuosina 2019 ja 2020. Valmennuksen maksoi VM:n lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö (TEM), sillä ennen tehtäväänsä valtiovarainministerinä Kulmuni toimi elinkeinoministerinä.

Kohun seurauksena Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä 5. kesäkuuta. Heinäkuun alussa Kulmuni kertoi maksaneensa esiintymiskoulutuksiensa hinnan ministeriöiden tileille. Hän sanoi maksaneensa heti, kun sai maksua varten ottamansa henkilökohtaisen lainan järjestymään sekä tarkat maksuohjeet.

Poliisi aloitti rikostutkinnan viestintäkoulutushankinnoista kesäkuun lopulla. Esitutkinnan alussa kerrottiin, että epäilty virkamies on osallistunut laajasti koulutushankintoihin.

Poliisi ei ole kertonut, epäilläänkö asiassa esimerkiksi jotakuta ministeriön virkamiestä tai Kulmunin entistä erityisavustajaa Kari Jääskeläistä.

Kulmuni on sanonut, ettei ollut tietoinen viestintäkoulutusten hinnan suuruudesta. Hän myös sanoi olleensa Suomen Kuvalehden juttuun asti siinä käsityksessä, että viestintäkoulutus oli sisällön ja kustannusten osalta tavanomaista ministerille kuuluvaa kouluttautumista.

TEMin sisäisen tarkastuksen mukaan kaksi valmennusta liittyi kuitenkin Kulmunin työhön keskustan puheenjohtajana.

Sisäisen tarkastuksen mukaan Kulmunin erityisavustaja Jääskeläinen antoi ymmärtää toimivansa ministerin mandaatilla, vaikka hänellä ei sitä Kulmunin selvityksen mukaan ollut. Tarkastuksen mukaan Jääskeläinen teki myös lisätilauksia Tekiriltä suoraan kertomatta niistä maksuista vastaavalle ministeriön hallinnolle.

Jääskeläinen oli myös ottanut vastaan viestintäkonsultointia, josta Kulmuni ei oman selvityksensä mukaan ollut tietoinen. Lisäksi ministeriön mukaan osa viestintätoimisto Tekirin laskuttamista töistä oli tehty ennen sopimuksen solmimista.