Yksi muutos ruokavaliossa voi hidastuttaa pelätyn sairauden etenemistä
Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan paljon kalaa sisältävä ruokavalio saattaa hidastuttaa MS-taudin eli multippeliskleroosin etenemistä. Asiasta kertoo lääkäriseura Duodecim.
Kalan syöminen on aiemmin yhdistetty myös pienempään riskiin sairastua MS-tautiin. Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että kalan syömisellä voisi olla hyödyllisiä vaikutuksia myös niille, jotka jo sairastavat MS-tautia.
Tutkimuksen mukaan paljon kalaa syövien MS-tauti paheni epätodennäköisemmin kuin potilaiden, joiden ruokavaliossa oli harvoin kalaa.
Tutkimuksissa havaittiin suotuisia vaikutuksia myös niillä, jotka lisäsivät kalan käyttöä. Yhteydet nähtiin senkin jälkeen, kun tutkimuksissa huomioitiin monia elämäntapoja ja taustamuuttujia, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin.
Duodecimin mukaan kalassa on paljon terveelliseksi tiedettyjä omega-3-rasvahappoja, jotka voivat hillitä tulehdusta ja MS-taudin kaltaisia tulehduksellisia sairauksia.
Tutkimus perustui 2 700 MS-potilaan viisitoistavuotiseen seurantaan. Siinä tarkasteltiin potilaiden toimintakykyä, kuten kävelyä, lihasten toimintaa sekä puheen ja aistien toimintaa.
MS-taudissa keskushermosto vaurioituu. Neuroliiton ja Duodecimin terveyskirjaston mukaan sitä sairastaa 12 000–13 000 suomalaista. Oireita ovat muun muassa näkö-, tasapaino- ja virtsanpidätysvaikeudet, uupumus ja lihasjäykkyys.
Uutista korjattu 21.3. klo 13.12: MS-tautia sairastaa Suomessa arviolta 12 000–13 000 suomalaista. Alun perin jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että tautia sairastaisi noin 6 000 suomalaista.