Yhdysvaltain presidentit muistavat edesmennyttä Jimmy Carteria – "Maailma menetti poikkeuksellisen johtajan"
Yhdysvaltain presidentit ovat muistaneet sunnuntaina edesmennyttä James ”Jimmy” Carteria.
100-vuotiaana kuollut Carter oli Yhdysvaltain 39. presidentti vuodesta 1977 vuoteen 1981. Hän oli vanhimmaksi elänyt Yhdysvaltain presidentti.
Istuva presidentti Joe Biden sanoo lausunnossaan, että Amerikka ja maailma menettivät poikkeuksellisen johtajan, joka oli periaatteen, uskon ja nöyryyden mies. Biden kiittää Carterin työtä muun muassa ihmisoikeuksien puolesta.
– Hän osoitti, että olemme suuri kansakunta, koska olemme hyviä ihmisiä – kunnollisia ja kunniallisia, rohkeita ja myötätuntoisia, nöyriä ja vahvoja, Biden kirjoittaa.
Samalla hän kertoo, että Carterille järjestetään valtiolliset hautajaiset Washingtonissa. Biden on julistanut tammikuun 9. päivälle kansallisen surupäivän Carterin muistoksi.
Carterin muistoksi pitämässään televisiopuheessaan Biden sanoi, että Carter eli elämää, jota ei mitattu sanoilla, vaan teoilla. Hän korosti Carterin työtä ihmisoikeuksien ja rauhan puolesta.
Tulevan presidentin Donald Trumpin mukaan amerikkalaiset ovat kiitollisuudenvelassa Carterille, koska ”hän teki kaikkensa parantaakseen kaikkien amerikkalaisten elämää”.
– Hän työskenteli kovasti tehdäkseen Amerikasta paremman paikan, ja siitä hän saa korkeimman kunnioitukseni, Trump kirjoittaa.
Myös entiset presidentit Barack Obama, George W. Bush ja Bill Clinton kiittivät Carteria elämäntyöstään.
Obaman mukaan Carter opetti, mitä tarkoittaa elää arvojensa mukaista elämää. Bushin mukaan Carterin perintö tulee inspiroimaan amerikkalaisia vielä sukupolvien ajan. Clinton sanoo puolestaan, että Carter työskenteli väsymättä paremman ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta.
Demokraattipuoluetta edustanut Carter tuli tunnetuksi paremmin saavutuksistaan presidenttikautensa jälkeen kuin ajastaan Yhdysvaltojen johdossa.
Hän teki vuosikymmeniä kestäneen uran ihmisoikeuksien ja rauhan puolustajana, mistä hänet palkittiin myös Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2002.

Edesmennyttä entistä presidenttiä on muistettu myös muualla maailmassa.
Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo, että Carter pelasti ihmishenkiä työllään. 1980-luvulla Carter perusti nimeään kantavan Carter Center -keskuksen, joka keskittyy rauhan- ja ihmisoikeuskysymyksiin ympäri maailman.
– Hänen työnsä Carter Centerin kautta on pelastanut lukemattomia ihmishenkiä ja auttanut monia laiminlyötyjä trooppisia sairauksia lähelle häviämistä, Tedros kirjoittaa.
Carter Center työskentelee myös trooppisten sairauksien ehkäisemiseksi.
Tedros lisää, että Carterin johtajuus helpotti rauhanneuvotteluja Lähi-idässä vuosikymmeniä sitten.
– Se on muistutus siitä, mitä maailmalle tarvitsee eniten tänään.
Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi kiittää Carteria humanitaarisesta työstään sekä rauhansopimuksesta Egyptin ja Israelin välillä vuonna 1978.
– Hänen merkittävä roolinsa Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen saavuttamisessa jää kaiverrettuina historian kirjoihin, al-Sisi kirjoittaa.
Panaman presidentti Jose Raul Mulinon mukaan Carter oli ratkaiseva tekijä siinä, että Panaman kanava siirtyi Panaman hallintaan ja maa sai täyden suvereniteetin.
Myös muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Kuuban presidentti Miguel Diaz-Canel, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Britannian pääministeri Keir Starmer ovat muistaneet Carteria.

Jimmy Carter oli vanhimmaksi elänyt Yhdysvaltain presidentti. Hän syntyi 1. lokakuuta 1924 maanviljelijän ja kauppiaan perheeseen pienessä Plainsin kaupungissa eteläisessä Georgian osavaltiossa.
Hän valmistui merisotakoulusta vuonna 1946 ja palveli maansa merivoimissa sukellusveneupseerina. 1950-luvun alussa, isänsä kuoleman jälkeen, hän kuitenkin luopui sotilasurastaan työskennelläkseen perheensä maapähkinätilalla.
Tienattuaan miljoonaomaisuuden Carter alkoi vaikuttaa Georgian politiikkaan ja toimi osavaltion kuvernöörinä 1971–75. Presidentinvaaleissa 1976 suurelle yleisölle alkuun tuntematon demokraatti Carter kampanjoi kuin riivattu, ja monien yllätykseksi hän voitti istuvan presidentin, republikaanien Gerald Fordin.
Virkakautenaan Carter ajoi rauhan ja sovittelun politiikkaa, jonka seurauksena syntyi muun muassa Israelin ja Egyptin rauhansopimus sekä strategisia aseita rajoittava Salt II -sopimus, joka tosin kaatui kongressin vastustukseen.
Carterin virkakaudella Yhdysvallat myös solmi diplomaattiset suhteet Kiinan kanssa.
Carterin saavutuksia Valkoisessa talossa varjostivat kuitenkin talouden laskukausi, Yhdysvaltojen energiapula ja kriisi Iranin-suhteissa 1980-luvun vaihteessa, kun imaami Ruhollah Khomeini käynnisti islamilaisen vallankumouksen.
Kriisi kärjistyi panttivankidraamaan, jossa 52 amerikkalaista oli panttivankina Yhdysvaltain suurlähetystössä Teheranissa 444 päivää.
Panttivankidraama ja kahdeksan sotilaan hengen vaatinut epäonnistunut pelastusoperaatio romahduttivat Carterin suosion ja auttoivat Ronald Reaganin vaalivoittoon. Iran vapautti panttivangit samana päivänä, kun Reagan vannoi virkavalansa 20. tammikuuta 1981.
Carter kuului presidentti Martti Ahtisaaren tavoin entisistä maailman johtajista koostuvaan The Elders -ryhmään, ja hän toimi välittäjänä konflikteissa muun muassa Latinalaisessa Amerikassa, Lähi-idässä ja Afrikassa.
Carter eli Rosalynn-vaimonsa kanssa synnyinkaupungissaan Plainsissa. Rosalynn Carter kuoli 96-vuotiaana marraskuussa 2023. Hyvin hauraan oloinen Jimmy Carter osallistui muistotilaisuuteen pyörätuolissa.
Carterit olivat naimisissa vuodesta 1946 asti eli peräti 77 vuoden ajan, ja he saivat kolme poikaa ja yhden tyttären.
Jimmy Carter sairasti pitkään syöpää, mutta suhtautui siihen rauhallisesti.
– Olen elänyt upean elämän. Minulla on tuhansia ystäviä, ja elämäni on ollut jännittävää, tyydyttävää ja täynnä seikkailuja, Carter sanoi haastattelussa elokuussa 2015.
Carter siirrettiin saattohoitoon kotiinsa helmikuussa 2023. Hänen nimeään kantava järjestö tiedotti tuolloin, että Carter päätti viettää jäljellä olevan aikansa perheensä kanssa ja saada saattohoitoa sen sijaan, että hänen lääkehoitoaan jatkettaisiin.