"Voittava yhdistelmä" – ministeri Leppä riemuitsee kalatalouden käännekohdasta

Kalatalous

Valtioneuvosto on juuri hyväksynyt periaatepäätöksen kotimaisen kalatalouden edistämisohjelmasta.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on asiasta erittäin iloinen.

– Pitkään sidosryhmien kanssa valmisteltua ohjelmaa päästään viimeinkin edistämään, Leppä kertoi tyytyväisenä ministeriön mediatilaisuudessa.

Toimeen on korkea aikakin tarttua, ministeri näkee.

– Vain kaksikymmentä prosenttia suomalaisten ostamasta kalasta on kotimaista. Tuhansien vesistöjen maassa on pystyttävä parempaan, ja mehän pystymme parempaan.

Tavoitteena onkin ministerin mukaan kaksinkertaistaa kestävästi kasvatetun ja kalastetun kalan käyttö vuoteen 2035 mennessä.

Kalan käytön kasvu on ministerin mielestä kaikin tavoin voittava yhdistelmä.

– Voittajia ovat ihmisten terveys, vesistöjen elinvoima, talous, ja potentiaalia kalassa on myös vientituotteiksi.

Suomalaisten kalankäyttö on tarkoitus nostaa terveyssuositusten mukaiseksi. Nyt suomalainen syö viikossa keskimäärin 1,7 aterialla kalaa, kun taas terveyden kannalta hyvä määrä olisi 2,5.

Työllisyysvaikutukset olisivat kolmen tuhannen työllisen luokkaa. Viidestä tuhannesta noustaisiin kahdeksaan tuhanteen. Talousvaikutukset olisivat miljardiluokkaa, sekä terveyden että kaupan lukuja katsoen. Tukea ja toimenpiteitä osoitetaan sekä nuorille kalastajille että byrokratian purkuun.

Ilmastovaikutuksiakin on. Yhden kala-annoksen lisäys viikossa pienentää ruokavalion hiilijalanjälkeä keskimäärin noin 5–6 prosenttia.