Viron suurlähettiläs: Tämän takia Suomen Nato-jäsenyys aiheuttaisi Venäjälle "päänsärkyä"

Nato

Suomen ja Ruotsin liittyminen puolustusliitto Naton jäseniksi aiheuttaisi Venäjälle ”päänsärkyä” mitä tulee Kaliningradin erillisalueen asemaan, Viron Suomen-suurlähettiläs Sven Sakkov arvioi.

Erillään muusta Venäjästä sijaitseva Kaliningradin alue on maan läntisin osa. Alueella sijaitsee Venäjän Itämeren laivaston Baltijskin sotilastukikohta.

Sakkov totesi Viron yleisradioyhtiö ERR:n haastattelussa keskiviikkona, että Kaliningradin ”suojeleminen” muuttuisi Venäjälle vaikeammaksi.

– Tähän mennessä sillä (Kaliningradilla) on ollut sotilaallista arvoa, mutta ennustan, että tulevaisuudessa se on Venäjän näkökulmasta sotilaallinen ongelma.

Sakkovin mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon lievittäisi lisäksi huolia Suwalkin käytävän osalta. Kyse on alueesta  Natoon kuuluvien Liettuan ja Puolan välisellä rajalla. Se erottaa Kaliningradin Valko-Venäjästä

– Natosta on tulossa huomattavasti vahvempi pohjoisessa Euroopassa. Suwalkin käytävän ongelma on menettämässä merkitystään, diplomaatti tulkitsee.

Sakkov katsoo, että Viro ja Nato ovat saamassa kahdesta uudesta jäsenmaasta sotilaallisesti ”erittäin vahvan” liittolaisen.

Suurlähettiläs kuitenkin korostaa, ettei Baltian puolustusta sälytettäisi esimerkiksi Suomen harteille, vaikka maa liittyisi Natoon.