Viron pääministeri: On kaikkien etu, ettei Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi viivästy liikaa
Viron pääministeri Kaja Kallas ei näe Naton maineen vielä kärsivän, jos Suomen ja Ruotsin jäsenhakemusten kohtalosta ei päästä yksimielisyyteen Madridin ensi viikon huippukokoukseen mennessä.
– Tai ehkä ihmeitä tapahtuu, mutta jos ei tapahdu, niin työn pitää jatkua, Kallas sanoi keskiviikkona kansainvälisessä etälehdistötilaisuudessa Tallinnasta.
Kallas totesi asioiden Suomen ja Ruotsin Nato-tiellä edenneen hyvin nopeasti ja muistutti Viron oman jäsenyysprosessin kestäneen aikanaan vuosia.
– Silti Nato on yhä tolpillaan, ja siihen halutaan yhä liittyä. Mutta turvallisuustilanne on kuitenkin nyt hyvin erilainen ja olisi kaikkien etu, ettei Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessi viivästy liiaksi, Kallas vastasi STT:n kysymykseen.
Kallas kertoi puhuneensa tiistaina Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa ja viestittäneen myös tälle Viron kannattavan Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon. Kallas kertoi saaneensa vaikutelman, että Turkki kokee omaavansa enemmän ongelmia Ruotsin kuin Suomen suhteen.
Viron pääministeriltä liikeni myös ymmärrystä Turkille.
– Ehkä meidän pitäisi muistaa, että Turkki on Naton täysivaltainen jäsen ja ehkä me joskus tukeudumme liikaa Yhdysvaltain ja Britannian kaltaisiin suurempiin jäseniin, joita konsultoimme. Ehkä meidän ei pitäisi laiminlyödä Turkin kaltaista jäsentä, Kallas pohti.
Ukrainan osalta Kallas kertoi havainneensa väsymisen sotaan jo alkaneen vaikuttaa länsimaissa.
– Voin sanoa myös omasta puolestani, että minua väsyttää puhua tästä aiheesta, mutta näistä asioista täytyy puhua niin kauan kuin tätä sotaa jatkuu, Kallas sanoi.
Sotaväsymys on hänen mukaansa hyvin vakava asia, koska juuri sen varaan Venäjä laskee. Esimerkiksi uhkaa laajemmasta nälänhädästä Venäjä käyttää propaganda-aseena.
Kallas ei näe sodalle pikaista loppua, koska Venäjällä ei näytä olevan mitään ongelmia lähettää nuorukaisiaan tykinruoaksi Ukrainaan. Pääministeri korosti myös aseavun jatkamisen tärkeyttä.
– Viro on jo tehnyt paljon, emmekä voi tehdä paljon enempää, mutta uskon että isommilla jäsenmailla on vielä keinoja auttaa, Kallas arvioi.
Madridin Nato-huippukokouksessa on Kallaksen mukaan tehtävä vahvoja päätöksiä sotilasliiton puolustuksen vahvistamisesta. Juhannuksesta pidettävässä EU-huippukokouksessa taas on tärkeää hyväksyä Ukrainalle jäsenehdokkaan asema.
– Mahdollisuuden ikkuna sulkeutuu uudestaan, jos tätä oikeaa hetkeä ei käytetä, Kallas muotoili.