Viron pääministeri: Älkää soitelko Putinille

Ukrainan sota

Viron pääministeri Kaja Kallas sanoo, ettei eurooppalaisten valtiojohtajien pitäisi käydä puhelinkeskusteluja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

– Minusta tuntuu, että jos kaikki jatkuvasti soittelevat hänelle, hän ei ymmärrä olevansa eristetty. Jos haluamme, että viestimme hänen eristämisestään menee perille, niin älkää soittako hänelle, Kallas painottaa Euractivin haastattelussa.

– Hän (Putin) kokee olevansa huomion keskipisteenä, sillä kaikki haluavat puhua hänelle. Mutta mitä me hyödymme siitä? En koe meidän saaneen mitään tuloksia. Butsha tapahtui, Irpin tapahtui – emme näe mitään merkkejä eskalaation vähenemisestä.

Eurooppalaisista johtajista muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz ovat sodan aikana käyneet Putinin kanssa diplomaattisia keskusteluja.

Macronin taannoisia kommentteja (Politico) on tulkittu niin, että hän haluaisi löytää Venäjän ja Ukrainan välille sellaisen kompromissin, jonka myötä hyökkääjä ei kokisi tulleensa nöyryytetyksi.

Ranska on kuitenkin korostanut, ettei se ole koskaan pyytänyt Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyitä taipumaan myönnytyksiin.

Kallas korostaa, ettei hän silti näe mitään mieltä siinä, että diplomaattiset kanavat pidetään auki.

Pääministerin mukaan Venäjän taloudellisen ja sotilaallisen eristämisen on jatkuttava – ja mentävä nykyistä pidemmälle.

Hän huomauttaa, että raakaöljy ja öljytuotteet muodostavat noin 40 prosenttia Venäjän valtion budjetin arvosta. Iskeminen siihen horjuttaisi Kallaksen mukaan Putinin sotakoneistoa.

Etenkin Unkari on viivyttänyt EU:n suunnitelmia venäläisen öljyn tuontikiellosta. 

Kallaksen mukaan sanktioiden asettaminen oli sodan alussa helpompaa, koska silloin päätetyt pakotteet eivät vielä iskeneet EU-maihin itseensä.

– Nyt olemme siinä vaiheessa, että sanktiot satuttavat myös meitä.

– Kaasu voi olla kallista, mutta vapaudella ei ole hintaa. Sitä on vaikea selittää niille maille ja ihmisille, jotka eivät ole its kokeneet vapautensa riistoa.