Vihreiden Toivola vahvistaa Facebookissa: Lähes 18 000 euroa palkkioina Lasten ja nuorten säätiöltä kahdessa vuodessa

Säätiön puheenjohtaja: Asiassa olisi pitänyt toimia läpinäkyvämmin
Palkkiot

Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola on saanut Lasten ja nuorten säätiöltä erilaisina palkkioina liki 18 000 euroa vuosina 2015–2016, jolloin hän oli myös säätiön hallituksen jäsen.

Säätiö julkisti Toivolan palkkioita koskevat tiedot tänään. Ilta-Sanomat oli aiemmin uutisoinut, että asiantuntijoiden mukaan säätiö jätti lainvastaisesti ilmoittamatta Toivolan rahapalkkioiden arvon.

– Päätös olla erittelemättä korvausten suuruutta perustui yhdessä tilintarkastajien kanssa tehtyyn tulkintaan juuri uudistuneesta säätiölaista. Tilanne on harmillinen, sillä meillä ei ole ollut syitä jättää mitään kertomatta, säätiön hallituksen puheenjohtaja Teppo Rantanen sanoo tiedotteessa. 

Jani Toivola kommentoi säätiön hänelle maksamia palkkioita Facebookissa

Hän kirjoittaa täyttäneensä kansanedustajan sidonnaisuusilmoituksen lain velvoittamalla tavalla.

– Siellä on ilmoitettu ne mahdolliset palkkiot, jotka minulla on velvollisuus ilmoittaa.

Rantanen lupaa, että vastaavista asioista jatkossa kerrotaan täysin avoimesti.

– Nyt käytävä keskustelu on herättänyt meidät arvioimaan tuolloin tehtyä päätöstä uudelleen. Asiassa olisi pitänyt toimia läpinäkyvämmin.
Toivolalle ei ole Rantasen mukaan maksettu palkkiota hallitustyöskentelystä. 

Lasten ja nuorten säätiön hallituksen jäsenenä toimiessaan Toivola teki säätiön tiedotteen ja Toivolan Facebook-päivityksen mukaan 37 kouluvierailua, joista säätiö maksoi hänelle 14 742 euroa palkkioina.

Lisäksi Toivola on vuosien 2015–2016 aikana työskennellyt juontajana kahdessa säätiön järjestämässä nuorisotapahtumassa ja yhdessä sidosryhmätilaisuudessa. Näistä hänelle on maksettu yhteensä 1 200 euroa. Vuonna 2015 Toivola on tiedotteen mukaan pitänyt oppilaitoksissa kolme erillistä työpajaa, joista säätiö on maksanut hänelle yhteensä 1 984 euroa.

– Tämän ulkopuolella kansanedustajana kouluissa tekemäni vierailut ovat osa työtäni kansanedustajana, enkä saa palkkioita näistä vierailuista, Toivola kirjoittaa Facebookissa.

Iltalehti uutisoi viime viikolla, että Toivola nostaa eduskunnalta korotettua kulukorvausta Riihimäellä olevasta asunnosta, vaikka hän todellisuudessa asuu Helsingissä.

Toivola ilmoitti tämän jälkeen Facebookissa, että Riihimäen asunnon kustannukset jäävät jatkossa hänen omalle vastuulleen.

Viime viikon alussa esiin nousivat myös Toivolan taksikulut. Iltalehti kertoi, että Toivola on käyttänyt eduskunnan taksikorttia tämän vaalikauden aikana yhteensä 1 039 kertaa ja taksimatkat ovat maksaneet 22 000 euroa.