Vihreiden Ohisalo syyttää kuntapäättäjiä leikkauslistoista, sormi osoittaa etenkin kokoomuksen suuntaan

Vihreät

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kritisoi etenkin kokoomuslaisia kuntapäättäjiä, jotka monessa kunnassa ajavat leikkauksia keskeisistä palveluista. Vihreiden mukaan nyt on huonoin mahdollinen hetki lomauttaa tai irtisanoa esimerkiksi opettajia.

–  Monessa paikassa erityisesti kokoomuslaisten päättäjien sormet syyhyävät leikkauslistojen parissa, Ohisalo sanoi puoluevaltuuskunnan avauspuheessaan lauantaina.

Hän nostaa esimerkkinä monien kuntien joukosta Espoon, jossa toissa viikolla kokoomuslaisen johdon konsultilta tilatussa selvityksessä esitettiin rajuja leikkauksia.

–  Pois joutaisivat lähikirjastot, kirjastoauto, pienet ryhmäkoot päiväkodeissa, pienet koululuokat, koulujen erikoispainotukset, Ohisalo listasi.

Espoon palvelut olivat selvityksen mukaan liian laadukkaita.

–  Siis liian laadukkaita, miettikää, Ohisalo jyrähti.

Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Henrik Vuornos syyttää Ohisaloa virheellisen tiedon levittämisestä. Hänen mielestään väitteet siitä, että Espoossa ei korotettaisi veroja, leikattaisiin koulujen painotuksista tai kasvatettaisiin ryhmäkokoja, eivät pidä paikkaansa.

–  Vihreiden pelko kuntavaalitappiosta on ilmeisesti niin kova, että puolueen puheenjohtajan suulla täytyy vääristellä kunnallispoliittisia kysymyksiä, Vuornos toteaa tiedotteessa.

Ohisalo kritisoi kokoomusta siitä, ettei se pidä veronkorotuksia vaihtoehtona edes silloin, kun eletään aivan poikkeuksellisia aikoja kuten nyt koronakriisin vuoksi.

Vihreiden näkemyksen mukaan verojen korottaminen ei saa olla itsetarkoitus, mutta joskus se on välttämätöntä, jotta tarvittavat palvelut voidaan turvata.

Hän muistuttaa, että tälläkin hetkellä 68 kunnassa ovat käynnissä opetushenkilöstön lomautukset tai irtisanomiset.

–  Nyt ei ole oikea hetki jättää lapsia tuuliajolle ja päästää oppimiseroja repeämään.

Kokoomuksen Vuornoksen mukaan vihreiden ainoa ratkaisu on palkkaverotuksen kiristäminen.