Viheralueiden suunnittelussa huomioitava liikuntamahdollisuudet myös poikkeusoloissa
Sosiaalinen kestävyys sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on nostettava nykyistä vahvemmin ekologisen ja taloudellisen kestävyyden rinnalle myös yhdyskuntasuunnittelussa. Näin todetaan tutkijoiden koronapandemian oppeja ruotivassa julkaisussa.
Julkisten katu-, piha- ja viheralueiden suunnittelussa on tutkijoiden mukaan otettava huomioon mahdollisuus omaehtoiseen matalan kynnyksen liikuntaan myös poikkeusoloissa. Tällaisia matalan kynnyksen liikuntaympäristöjä ovat esimerkiksi ulkokuntopuistot, pulkkamäet, frisbeegolfradat ja lähimetsät.
Julkaisussa huomautetaan, että käveltävyys on otettava huomioon kaupunki- ja ympäristösuunnittelussa, koska se yhdenvertaistaa harrastusmahdollisuuksien ja palveluiden saavutettavuutta.
Viheralueiden suunnittelussa on huomioitava terveysnäkökulmat. Kaupunkimetsien ja puiden merkitys väestön terveydelle ja hyvinvoinnille sekä kaupunkien ilmastonmuutokseen varautumiselle on suuri, tutkijat toteavat.
Kaupunkien puut ja metsiköt tulee pyrkiä ensisijaisesti säilyttämään ja lisäämään niiden määrää. Monipuolisten luontoympäristöjen saavutettavuus ja luontoon pääseminen tulee turvata kaupunkialueilla, julkaisussa sanotaan.