Venäjällä on sotilaallisesti mahdollisuus edetä Ukrainassa kuinka haluaa – "Sodan raja on ylitetty"
Venäjällä on nyt käytössään sotilaallisesti monia mahdollisuuksia tehdä seuraava siirto Ukrainassa riippuen siitä, kuinka kovan hinnan se on valmis maksamaan sotilaallisesti ja taloudellisesti. Näin arvioivat asiantuntijat STT:lle tiistaina.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tunnusti maanantaina Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden Itä-Ukrainassa ja päätti lähettää alueille Venäjän joukkoja ”turvaamaan rauhaa”.
Putin vaati myös Ukrainaa lopettamaan ”sotatoimet”, joihin Venäjä väittää Ukrainan syyllistyneen Ukrainan itäosassa.
Lännessä on epäilty, että Venäjä etsii nyt tekosyytä laajaan hyökkäykseen Ukrainassa.
Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmän johtaja, everstiluutnantti Simo Pesun mukaan Venäjän vaihtoehdot toimia ovat nyt lähes rajattomat.
– Tällä hetkellä sodan raja on periaatteessa ylitetty, kun on virallisesti tunnustettu että toisen maan alueelle voidaan mennä omilla asevoimilla. Ja sen jälkeen ollaan siinä tilanteessa, että kummin tilanne muualla tulkitaan: onko se sota vai onko se jotakin muuta. Sen voi tulkita molemmin tavoin, Pesu sanoi.
– Venäjä vie alueelle sen joukon minkä tarvitsee operatiivisiin tehtäviin. Siellä voidaan nyt tulella tuhota Ukrainan asevoimien joukkoja ja ajaa niitä pois asemistaan jos jostakin syystä halutaan laajentaa Venäjän hallussa olevaa aluetta, tai vain aiheuttaa tappioita ukrainalaisille tai luoda sellaisen uhka ja odottaa ja rajoittaen ukrainalaisten toimintamahdollisuuksia, Pesu arvioi.
Pesun mukaan on täysin venäläisten käsissä, miten he näkevät hyväksi jatkaa tästä eteenpäin. Jos keskustelut Ukrainan kanssa eivät tuota toivottua tulosta, Venäjä voi lisätä voimankäyttöä.
– Esimerkiksi voidaan käyttää tulta paljon voimakkaammin Ukrainan asevoimia vastaan ja voi tuhota joukkoja. Siihen on edellytykset olemassa ja siinä voi kontekstina sitten olla se, että luodaan sellainen tilanne, jossa katsotaan että ukrainalaiset hyökkäävät tai käyttävät tulta, Pesu sanoi.
– Tulen käyttö ilmasta, maasta tai mereltä ovat kaikki mahdollisia, hän lisäsi.
Venäjä on Pesun mukaan luonut painetta rajalla kasaamalla joukkoja sinne hyvin avoimesti, luottaen omaan ylivoimaansa. Joukkoja on ympäri rajaa.
– Nyt kun on se laaja joukko kokoonpano, niin sen puitteista sieltä voidaan laukaista yllätyksellisesti rajoitetumpia sotilaallisia toimia, eikä vastapuoli pysty helposti kokoamaan niiden torjuntaan riittävää voimaa, hän sanoi.
Ukraina ei pysty ennustamaan, mistä suunnasta hyökkäys voisi tulla ja millä tavalla, Pesu huomautti.

Everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaan mukaan Venäjä on nyt ajanut länsimaat ”pirulliseen tilanteeseen”, jossa niiden on tarkkaan punnittava mitkä vastatoimet käyttää ja mitä pakotteita jättää vielä takataskuun pahemman varalta.
Tällä tavoin Venäjä hallitsee asetelmaa aiheuttamalla toiselle osapuolelle koko ajan tilanteen, jossa sen toimiin joudutaan reagoimaan.
Hän ei kuitenkaan usko, että Venäjä laajentaa operaatiotaan Donetskin ja Luhanskin alueiden ulkopuolelle.
– Tällä hetkellä liputtaisin vielä sen kannalta, että Venäjä katsoisi mitä tästä seuraa. Ukraina ei näitä Donetskin ja Luhanskin alueita tähän päiväänkään mennessä ole vuoden 2014 jälkeen hallinnut, eli nyt vahvistettiin se mikä oli jo nykytila, toki räikeämmällä tavalla.
– Todennäköiseksi Venäjä katsoo vielä diplomaattisen puolen, mitä tästä seuraa.
Jos neuvottelut kariutuvat, voi tilanne kuitenkin muuttua – varsinkin, kun päätös on enemmän tai vähemmän yhden henkilön eli Putinin oma, Pihlajamaa huomautti.
– Käytännössä kyseessä on Ukrainan alueen miehitys, vaikka se ei ollut Ukrainan hallinnassa. Nyt miehitetään Ukrainaa avoimesti, Pihlajamaa sanoi.
Hän ei usko sotilasoperaation laajentumiseen, mutta jos niin kävisi, järjestys voisi olla seuraavanlainen:
– Vallataan Donetsk ja Luhansk, toiseksi Ukrainan etelärannikko, epätodennäköisemmin Kiova ja kaikkein epätodennäköisimmin koko Ukraina. Nämä kaikki ovat mielestäni epätodennäköisiä, mutta järjestys olisi tämä, Pihlajamaa sanoi.
Tällä hetkellä olisi myös hyvin vaikea ennustaa, mistä operaatio voisi alkaa.
– Missään ei ole tällä hetkellä niin vahvaa keskittymää että voisi sanoa mistä hyökkäys voisi alkaa. Ukraina joutuu näin olleen levittämään puolustustaan ja valmistautumaan kaikkeen. Venäjän joukkoja on viidessä, kuudessa eri suunnassa ripoteltuna ympäri Ukrainan rajaa. Jotain voidaan ennustaa vasta silloin jos joukkoja aletaan keskittää jollekin tietylle alueelle, hän lisäsi.