Venäjä väittää yli 1700:n Azovstalissa olleen sotilaan antautuneen tällä viikolla

On epäselvää, kuinka paljon ukrainalaisjoukkoja teollisuusalueella vielä on
Ukrainan sota

Venäjän puolustusministeriö väitti torstaina, että yli 1700 Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella ollutta ukrainalaissotilasta olisi antautunut tämän viikon aikana. Antautuneista 80:n sanotaan olleen haavoittuneita.

Venäjän mukaan edellisen vuorokauden aikana olisi antautunut melkein 800 sotilasta.

Venäläisten kertomaa ei ole onnistuttu vahvistamaan riippumattomista lähteistä. On yhä epäselvää, kuinka paljon ukrainalaisjoukkoja teollisuusalueella vielä on.

Venäjän julkaisemalla videolla sanotaan esiintyvän alueelta poistuvia antautuneita sotilaita. Osa videolla esiintyvistä sotilaista on haavoittuneita. Puolustusministeriön mukaan haavoittuneet sotilaat on kuljetettu sairaalahoitoon Venäjän hallussa oleville alueille Itä-Ukrainassa.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar on sanonut, että pelastusoperaatio terästehtaalla on ohi vasta, kun Mariupolia puolustaneet sotilaat on evakuoitu Ukrainan hallinnoimalle alueelle.

Ukraina on kertonut, että tehtaalta evakuoidut sotilaat on tarkoitus myöhemmin vaihtaa venäläisvankeihin. Venäjä ei ole ainakaan toistaiseksi lupautunut vankienvaihtoon.

Azovstalista on muodostunut Ukrainan vastarinnan symboli Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) on vahvistanut satojen sotavangeiksi otettujen ukrainalaissotilaiden poistuneen Azovstalin alueelta. ICRC on kertonut rekisteröineensä tiistaista alkaen sotavankien poistumista tehtaalta. ICRC:n mukaan ukrainalaissotilaiden poistuminen tehtaalta jatkui keskiviikkona ja edelleen torstaina.

Rekisteröintiprosessiin kuuluu sotavangeiksi otettavien sotilaiden henkilötietojen ja heidän läheistensä nimien ylös kirjaaminen. Rekisteröinnin avulla Punainen Risti pystyy seuraamaan, ketkä on otettu vangeiksi ja olemaan yhteydessä näiden läheisiin.