Venäjä-shokista kärsivälle Itä-Suomelle yritetään apua EU:n budjetista – äänestys asiasta tulossa
Venäjä-pakotteista ja Suomen ja Venäjän vastaisen rajan sulkeutumisesta kärsivälle Itä-Suomelle on saatava apua EU:n budjetista, katsovat suomalaismepit.
– Samalla kun on tarve olla tiukkana siinä, kuinka paljon rahaa ylipäänsä käytetään lisää, niin on tarve katsoa, että myös Suomen erityiskysymykset tulee hoidettua, SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma muistutti perjantaina Euroopan parlamentin meppikahveilla. Hän sanoi tekevänsä budjettivaliokunnassa töitä asian eteen yhdessä keskustameppi Mauri Pekkarisen kanssa.
Heinäluoman mukaan jo nyt on tiedossa, että esimerkiksi Etelä-Karjalassa talousvaikutukset ovat melko suuria. Taloudelliset tappiot ovat miljoonaluokkaa, kun ihmiset ja tavarat eivät enää liiku.
Heinäluoman mukaan on ylipäätään iso kysymys, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa Suomen ja muiden EU-rajamaiden hyvinvointiin ja elämään.
– Maat, jotka ovat olleet EU:n ja Venäjän rajalla, ovat kärsineet huomattavasti Ukrainan sodasta ja siihen liittyvistä pakotteista ja menettäneet lisäksi EU-ohjelmia raja-alueyhteistyöhön, mutta eivät ole saaneet niitä rahoja uudelleen käytettäväksi.
Heinäluoman mukaan asiaa koskeva aloite on nyt budjettivaliokunnan käsittelyssä ja tulossa yleishuomiona äänestyksen kohteeksi.
Keskustameppi Elsi Katainen näki, että Itä-Suomen asia pitäisi ymmärtää Suomessa koko Suomen asiaksi.
– On hyvä, jos se tajutaan koko Euroopan asiaksi, koska niin pitkästä uudesta Nato-rajasta on kuitenkin kysymys.
Kataisen mukaan Itä-Suomen pitäminen elinvoimaisena on myös hyvää turvallisuuspolitiikkaa. Varojen jakoa pitää siten katsoa myös uudella tavalla ja iskostaa EU:hun uuttaa tietoisuutta suhteessa Itä-Suomen rajaan ja Nato-rajaan.
Itä-Suomen kysymykseen puuttui viime viikonloppuna myös keskustan presidenttiehdokkaaksi Turun ylimääräisessä puoluekokouksessa valittu Olli Rehn.
Rehn korosti linjapuheessaan, että Suomen 1300 kilometrin itärajaa ei voi jättää tyhjeneväksi seuduksi arvaamattoman naapurin viereen.
Rehnin mukaan kansallisten ratkaisujen lisäksi tarvitaan myös EU-tason linjauksia, koska kyse on koko Euroopan rajaseudusta. Hänen mielestään Suomen hallituksen pitäisi ehdottaa EU:lle uutta ohjelmaa etulinjan maiden rajamaakuntien kehittämiseen.