Venäjä näytti vihreää valoa terästehtaalle piiritettyjen haavoittuneiden ukrainalaissotilaiden evakuoimiseksi

Harkovan koillispuolella ukrainalaisjoukkojen kerrotaan edenneen jo Venäjän rajalle
Ukrainan sota

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukrainan armeijan edustajien kanssa päästiin maanantaina sopimukseen, jotta Azovstalin terästehtaalla Mariupolin satamakaupungissa piiritettynä olevat haavoittuneet ukrainalaissotilaat saataisiin evakuoitua. Uutismedia CNN:n mukaan haavoittuneiden evakuoiminen olisi alkanut jo maanantaina.

Ukrainan viranomaisilta ei saatu evakuoimisesta välitöntä vahvistusta.

Azovstalin tehdaskompleksin alueella on kerrottu olevan edelleen satoja ukrainalaissotilaita, joista osa on vakavasti haavoittuneita. Ukraina on ollut yhteydessä useisiin maihin ja moniin kansainvälisiin organisaatioihin, jotta sotilaat saataisiin pois tehtaalta. Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan myös Suomeen oltaisiin oltu yhteydessä.

Donbassin alueella Ukrainan itäosassa Ukrainan joukot valmistautuivat maanantaina venäläisten uuteen hyökkäykseen, samaan aikaan kun ukrainalaissotilaiden vastahyökkäysten Koillis-Ukrainassa lähellä Harkovaa kerrottiin edenneen niin paljon, että joukot olisivat saavuttaneet Venäjän rajan.

–  No niin ihmiset, ensimmäinen ukrainalaisyksikkö on saavuttanut Venäjän rajan osana vastahyökkäystä Harkovan koillispuolella. Voimme olettaa, että Venäjä menettää myös tämän keskeisen alueen kaupungin pohjoispuolella lähipäivinä, kirjoitti Kyiv Independent -lehden toimittaja Illia Ponomarenko Twitterissä.

Brittikenraali Sir Richard Barronsin mukaan venäläisjoukkojen perääntyminen Harkovan lähistöltä osoittaa, ettei Venäjän armeija pysty valtaamaan suuria kaupunkeja.

–  Se vain osoittautui aivan liian suureksi tavoitteeksi Venäjän armeijalle. Sillä ei ole riittävästi joukkoja, tahtoa ja kykyä vallata suuria kaupunkeja, kenraali kertoi yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti venäläisten kuitenkin valmistautuvan uusiin hyökkäyksiin. Zelenskyi sanoi maanantaina Ukrainan valmistautuvan Venäjän hyökkäyksiin Donbassin alueella ja Etelä-Ukrainassa.

–  Miehittäjät eivät vieläkään halua myöntää, että he ovat umpikujassa. Heidän niin kutsuttu erityissotilasoperaationsa on jo epäonnistunut, presidentti sanoi.

Britannian sotilastiedustelu kertoi maanantaina päivittäisraportissaan Twitterissä, että Valko-Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan rajalle. Rajalle on tuotu erikoisjoukkoja, ilmatorjuntaa, tykistöä ja ohjusyksiköitä.

Joukkojen tarkoituksena on ennen kaikkea sitoa ukrainalaisjoukkoja rajan toisella puolella, jotta niitä ei voida käyttää Donbassin alueella. Valko-Venäjän joukot eivät ole toistaiseksi ottaneet suoraan osaa taisteluihin.