Vehviläinen: Huoltovarmuuskeskuksen johtajan ero ei yksistään riitä tilanteen korjaamiseen

Keskusta

Kansanedustaja Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan Huoltovarmuuskeskuksen johtajan eroaminen ei ole riittävä ratkaisu epäonnistuneisiin suojamaskihankintoihin.

Vehviläinen kirjoittaa asiasta Uuden Suomen blogissaan.

Entisen ministerin ja pitkäaikaisen kansanedustajan mielestä epäonnistuneet hankinnat on selvitettävä perin juurin myös ulkopuolisen tarkastuksen kautta.

Vehviläinen kertoo luottaneensa aina lujasti Huoltovarmuuskeskuksen toimintaan, mutta viime viikon tapahtumat ovat tehneet luottamukselle ison kolauksen.

– Henkilökohtaisesti olen aina luottanut lujasti Huoltovarmuuskeskuksen toimintaan. Viime viikon epäonnistuneiden maskikauppojen vuoksi luottamukseni keskukseen on kärsinyt kolauksen. Niin on varmasti monen muunkin, Vehviläinen kirjoittaa.

Vehviläinen sanoo kannattavansa työministeri Tuula Haataisen (sd.) ajatusta siitä, että nyt on turvattava Huoltovarmuuskeskuksen kyky tehdä uusia hankintoja koronavirustilanteen hoitamisen helpottamiseksi.

Vehviläisen mukaan kyse ei kuitenkaan voi olla pelkästään Huoltovarmuuskeskuksen kyvystä tehdä hankintoja, vaan koko laitoksen uskottavuudesta.

– Luottamus Suomen viranomaistoimintaan ja hallinnon toimivuuteen on aina tärkeää, mutta erityisen tärkeää se on kriisiaikana.

Koronaviruksen aiheittama kriisiaika korostaa Vehviläisen mukaan sitä, kuinka tärkeää Suomen omavaraisuus on niin suojatarvikkeiden, ruuan kuin energiankin suhteen.

Suomen pitäisi hänen mielestään irtautua liiallisista Kiina- ja Aasia-kytköksistä.

– Viime viikon lopulla kuulimme hyvän uutisen, että kotimaassa ryhdytään valmistamaan pian hengityssuojaimia ja kirurgisia kasvosuojia. Sanonnan mukaan ”oma on aina oma” . Tämä on totta erityisesti nyt.