Vanhanen varoittaa Suomea pienten maiden kohtalosta – puolueiden väliset jännitteet tulevat vaikuttamaan puoliväliriihessä

Kehysriihi

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kuvaa tulevia kehysriihineuvotteluja vakaviksi.

– Pandemian takia on tapahtunut paljon sen jälkeen, kun hallitusohjelmasta sovittiin. Nyt on kyse siitä, millä tavalla hallitusohjelman linjauksiin palataan julkisen taloudenkin osalta.

Käsillä on vakava hetki pysähtyä, Vanhanen sanoo. Puoliväliriihen ajatus on, että loppuvaalikaudeksi katsotaan ja linjataan se, miten hallitus vastaa muuttuneeseen tilanteeseen.

Puoliväliriihi on Vanhasen kolmas. Pääministerinä hän johti vuosien 2005 ja 2009 riihiä. Käsillä oleva riihi on näistä kaikista vakavin, konkari kuvaa Suomenmaalle.

Puolueiden välillä on jännitteitä, Vanhanen myöntää.

– On luonnollisesti. Pääkysymys kehysriihessä on tulevien vuosien menotason jakaminen eri ministeriöiden välillä, ja tätä kautta myös puolueiden erilaiset tavoitteet kohtaavat.

– Taso, jota kehysmenoilta toivotaan, on selvästi korkeampi kuin hallitusohjelman taso oli vuonna 2019. Valtiovarainministeriö puolustaa yhdessä sovittua kehystä, Vanhanen toteaa.

Lopputulosta pitää Vanhasen mielestä tarkastella sen kautta, miten se vaikuttaa Suomen velkakestävyyteen ja velanhoitokykyyn kuluvan vuosikymmenen aikana.

– Pandemia on aiheuttanut aika ison muutoksen. On löydettävä tie siihen, että Suomi säilyttää luotettavuutensa velanhoitajana jatkossakin.

– Muista pienistä maista on nähty, että korkomarkkinat rankaisevat, jos luottamus rapisee. Tällä hetkellä valtion korkomenot ovat pienet, mutta korkojen nousu luottamuksen heikentyessä rankaisisi pahasti, Vanhanen varoittaa.

Tärkeintä ministerin mielestä onkin saada aikaan kokonaisuus, joka lisää ja vahvistaa luottamusta Suomen kykyyn seilata tyvenelle koronamyrskyjen jälkeen.

Puheenjohtaja Annika Saarikko antoi ymmärtää Kotimaa-lehden haastattelussa, että kehysriihessä punnitaan keskustan hallitustaipaleen jatko.

– Hallituksessa ollaan tai ei olla hallituksen linjan tai asioiden vuoksi, ja se veri punnitaan jo puoliväliriihessä, Saarikko kiteytti.

Vanhanen ei lähde arvioimaan keskustan hallitustien tyssäämisen todennäköisyyttä, mutta hän ymmärtää Saarikon viestin.

– Tulkitsen niin, että tämä on hänen tapansa ilmaista, että nyt ei ole käsillä mikään tavanmukainen puoliväliriihi vaan aidosti vakava päätöksenteon hetki.