MT: Vanhanen satsaisi kymmenen miljardia velkarahaa tutkimukseen ja kehitykseen

Talous

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) satsaisi hulppeat kymmenen miljardia velkarahaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, joilla talous pitäisi kääntää nousuun, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus.

Tavoite lehden mukaan on saada yritykset tuotekehityksen avulla investoimaan vahvasti vihreään siirtymään. Verotustakin tulisi muuttaa.

Vanhanen aikoo MT:n mukaan esittää huhtikuun budjettikehykseen roimaa kymmenen miljardin sijoitusta kymmeneksi vuodeksi tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden (TKI) lisäämiseen. Tällä saataisiin Suomen talous selvästi nykytilannetta kovempaan kasvuun.

– Meillä on krooninen investointivaje, joka on pakko selättää. Tärkeää on, että rahat käytetään nimenomaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Sitä varten tulisi luoda T&K-pankki tai -rahasto, jolla saadaan yli vaalikausien ulottuva sitoumus TKI-rahoitukseen.

– Toinen mahdollisuus olisi sopia vähintään kahden vaalikauden budjettimomentista, jota ei voisi poliittisesti muutella, Vanhanen pohtii.

Hallitus vetää linjauksensa kautensa jälkimmäiselle puoliskolle huhtikuun kehysriihessä.

– Päätöksiä pitää tehdä nyt, katseleminen ja odottelu eivät enää riitä. Lisävelka edellyttää, että pystymme sitoutumaan rakenteellisiin uudistuksiin, kurinalaiseen talouspolitiikkaan ja velan hallintaan, Vanhanen painottaa MT:lle.

Vanhanen haluaa pitää Suomen hyvästä luottoluokituksesta kiinni.

– Julkisen talouden kestävyysvaje täytyy hoitaa rakenteellisten uudistusten kautta, joita ovat esimerkiksi hallituksen työllisyystoimet ja sote-uudistus. Työllisyyden parantamiseksi ei ole syytä sulkea mitään keinoja ulkopuolelle.

– Hallitusohjelman 80 000 työpaikan lisääminen ei ole epärealistista, mutta kynnyskysymys on, että ne eivät saa olla valtion menoja lisääviä, Vanhanen painottaa.

Kommentit (2)

  • YLIRAATIKKA-MARTIKAINEN LEENA-KAISA

    Onneksi meillä on Suomella esimerkiksi tämä hyvinkoulutettu Matti Vanhanen, on kyllä pätevä tehtäväänsä. Työpaikkojen luonnista se lähtee se perheiden ja yhteiskunnan vaurauden kasvu ja työ on parasta terapiaa. Aivan aluksi voitaisiin Punamullan aikana miettiä, miten esimerkiksi kunnat voivat työllistää paremmin. Kaikenlainen kotiapu vanhuksille olisi esimerkiksi tärkeää. Suomi on pinta-alataan suuri maa ihan Eurooppalaisissakin mittasuhteissa, siinä riittää siivottavaa ja kehitettävää, ihan viestintävälineissäkin kehitettävää. Tuo tutkimus luo valoisampaa tulevaisuutta, sillä sitä voidaan tehdä kesät talvet ja on tärkeä pysyä kansainvälisen kehityksen tasolla ja yhteistyössä mukana. Tässä terveystekniikka ei ikääntyvässä Euroopassa ole varmsati vähäisimpiä painopistealueita. Kaikille ei vain akateeminen ura ole se oikea ja silloin on ihan hyvä, jos voi vaikka tehdä muutaman lähimmäisen, mummon onnelliseksi auttamalla, mutta kunnianhimoa on tässäkin hyvä olla. Ihan kuka tahansa ”huumehörhö”, ei tällaiseenkaan tehtävään sovellu, joten kannattaa pitää jotain vaatimustasoa oman elämänsä suhteen. Monesta asiasta ja väärän (puolueenkin) valinnasta kun voi loppupeleissä syyttää vaan itseään. Katsoa peiliin.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen