Vanhanen blogissaan: Briteiltä toivotaan nopeaa eroa, EU:lla on muitakin murheita ratkottavanaan

EU

Kansanedustaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen pohtii blogissaan Britannian pääministerin Theresa Mayn yllätysesitystä ennenaikaisista parlamenttivaaleista.

Hän arvelee, että May haluaa sekä ampua oman puolueensa rivit suoriksi brexit-neuvotteluja varten, että käyttää asetelmaa hyväkseen vahvistaakseen konservatiivien asemaa.

– Vaalit näyttävät, mitä tekee se osa kansasta, joka halusi pitää kiinni unionin jäsenyydestä. Konservatiivien on vakuutettava brexitin takana olevat UKIP-puolueen kannattajat äänestämään nyt hallituspuoluetta. Työväenpuolueen rivien ollessa hajallaan saattaa taas liberaalidemokraateille tarjoutua elämänsä tilaisuus integraation kannattajina nousta haastajaksi, Vanhanen kirjoittaa.

Hänen mukaansa muun EU:n ja Suomen kannalta olisi toivottavaa, että briteillä on selkeä ote tuleviin neuvotteluihin.

– Hehän haluavat eroon EU:sta, emmekä me muut halua sisäpoliittisesti motivoitunutta neuvottelutaktiikkaa brittien puolelta vaan pyrkimyksen nopeaan eroon. EU:lla on muitakin murheita kuin käyttää kahden vuoden huippukokoukset brittikysymysten ratkaisemiseen.

Vanhanen ruotii myös lähestyviä Ranskan presidentinvaaleja.

Hänen mukaansa lopputuloksella on suuri merkitys Ranskan ja koko EU:n henkiseen tilaan.

Vanhanen korostaa, että Ranskan politiikan tulevaisuus on Suomenkin kannalta tärkeä monessa mielessä, sillä brittien EU-eron jälkeen Suomen on pidettävä aiempaa enemmän yhteyttä Saksaan ja Ranskaan.

Ranskan perinne turvallisuuskysymyksissä on ollut toimia voimakkaasti ja nopeasti tarvittaessa yksinkin.

– Kun EU hakee muun muassa puolustuksen rakenteellisella yhteistyöllä toimintakykyä, on siinä osin kyse saman ”muukalaislegioona” -perinteen jatkamisesta, mikä Ranskalle on ollut tärkeää. Siellä halutaan, että kriiseihin voidaan puuttua päättäväisesti. Ranskan presidentillä on ollut tässä aina keskeinen rooli, Vanhanen kirjoittaa.

Hän viittaa Hollannin vaaleihin ja toteaa olevan täysin mahdollista, että Ranskan vaalit tarjoavat jatkoa keskivoimien esiinmarssille.

– Mikäli (Marine) Le Pen jää ensimmäisellä kierroksella toiselle sijalle tai jopa kahden kärjen ulkopuolelle, on oikeistopopulistien tappio sinetöity ensimmäisellä kierroksella.