Valtaosa irtisanottujen starttirahasta veroihin¿–¿"Ei uppoa ymmärrykseen"
Ohjelmisto- ja kännykkävalmistaja Microsoftin irtisanotuille maksamista starttirahoista valtaosa päätyy valtion kassaan verotuksessa, ihmettelee yhtiön Tampereen yksikön luottamusmies Kalle Kiili (kesk.).
Microsoft maksaa yt-neuvotteluissa potkut saaneelle henkilöstölle yli 60 000 euroa tukea uuden yritystoiminnan kehittämiseen. Kiilin mukaan valtio verottaa tästä noin 60 prosenttia.
– Ei uppoa minun ymmärrykseeni. Valtiovalta haluaa uusia yrityksiä ja työpaikkoja, mutta kun yritys tarjoaa siihen omaa rahaa, valtio tulee väliin. Raha pitäisi saada käyttää täysimääräisesti yrityksen toimintaan.
Kiili kummeksuu verotusta senkin takia, että starttiraha ei mene henkilön tilille, vaan perustettavan yrityksen. Tästä huolimatta tuki luetaan ansiotuloihin.
– En ole kuullut, että yksikään politiikko pitäisi sitä oikeudenmukaisena. Tuon korjaaminen olisi konkreettinen keino edistää yritysten ja työpaikkojen syntymistä.
Viime viikolla Microsoft kertoi irtisanovansa 1 350 henkilöä Suomen älypuhelintoiminnoista.
Tampereen toiminta loppuu kokonaan, mutta näköalat ovat Kiilin mukaan suhteellisen hyvät. Hän arvioi, että karkeasti yli puolet pääsee lähes heti uusiin töihin.
– On ollut mukava havaita, että yritysten yhteydenottoja alkoi tulla heti yt-uutisen jälkeen. Useamman työntekijän kanssa olemme jo käyneet keskustelua, milloin uudessa työpaikassa voisi aloittaa.
Yritysten yhteydenottoja alkoi tulla heti yt-uutisen jälkeen.
Kalle Kiili
Parhaat työllistymismahdollisuudet ovat Kiilin mukaan ohjelmistokehittäjillä eli koodaajilla.
Keskiportaan johdolla sekä mekaniikka- ja elektroniikkapuolen suunnittelijoilla on sen sijaan vaikea saada vastaavia töitä.
– Rautapuolen tekemistä ei Suomessa tällä hetkellä tapahdu. Oma haasteensa on keskiportaan johdolla, joka ei ole ollut ihan johtoakaan, mutta ei ole toiminut operatiivisellakaan tasolla.
Uusista puhelinvalmistajista kuten Saloon asettuvasta yhdysvaltalaisesta Turingista tai kotimaisesta, Nokia-taustaisesta HMD:stä Kiili ei odota isoa pelastajaa.
– Jokainen työpaikka, mikä tulee, on tietysti hyvä, mutta tässä tilanteessa mitään valtavaa yksittäistä tekijää ei ole tulossa. Korvaavat työpaikat ovat monen tekijän summa.
Työministeri Jari Lindström (ps.) kertoi viime viikolla, että Microsoftin Polku-ohjelma on synnyttänyt yli sata start-up-yritystä.
Tästä huolimatta insinööriliiton varapuheenjohtajanakin toimiva Kiili ei pidä yrityksen yhteiskuntavastuuta järin hyvin hoidettuna.
– Se on positiivista, että yksittäiset ihmiset löytävät uralle jatkoa tavalla tai toisella. Olisi se kornia kehua siinä mielessä, että niin monenlaista on luvattu, datakeskuksia ynnä muita.
Myös viime vuonna Microsoft pyöritti valtavat yt:t ja irtisanoi pari tuhatta työntekijää.
– Silloin tehtiin uusi organisaatio palvelemaan uutta strategiaa, jonka mukaan alettiin tekemään tuotteita. Yhtäkään niistä ei annettu tehdä loppuun, ennen kuin valot lyötiin pois, Kiili moittii.