Valko-Venäjä ja Venäjä jatkavat yhteisiä sotaharjoituksiaan, joiden piti päättyä tänään – "viime hetken" diplomaattiset ponnistelut ovat käynnissä Venäjän hyökkäyksen estämiseksi

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan mukaan EU ei voi tarjota Venäjälle loputtomiin oliivinoksaa
Ulkomaat

Valko-Venäjän ja Venäjän asevoimat jatkavat Valko-Venäjällä pidettäviä yhteisiä sotaharjoituksiaan. Valko-Venäjän puolustusministeri kertoi sotaharjoitusten jatkamisen johtuvan lisääntyneestä sotilaallisesta toiminnasta maiden yhteisellä rajalla sekä tilanteen eskaloitumisesta Itä-Ukrainassa.

Venäjän ja Valko-Venäjän suurten yhteisten sotaharjoitusten oli määrä päättyä tänään. Venäjä on tuonut Valko-Venäjän alueella pidettäviin harjoituksiin kymmeniätuhansia sotilaita. Länsimaissa venäläisjoukkojen läsnäolo Ukrainan rajanaapurissa Valko-Venäjällä on tulkittu osaksi Ukrainan painostusta ja mahdollisen hyökkäyksen valmistelua.

Viime hetken mahdollisuudeksi kuvaillut diplomaattiset ponnistelut Ukrainaan kohdistuvan Venäjän hyökkäyksen estämiseksi ovat alkaneet tänään.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron soitti Suomen aikaa puoliltapäivin venäläiselle kollegalleen Vladimir Putinille.

Macron tapasi Putinin 7. helmikuuta ja on siitä lähtien yhdessä muiden länsijohtajien kanssa yrittänyt saada Putinia vetäytymään sodan partaalta.

Tänään tulitauon tarkkailijat ja ukrainalaiset sotilasjohtajat ovat ilmoittaneet voimakkaasta tulituksesta Itä-Ukrainassa separatistialueiden rintamalla.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi tänään, etteivät lännen liittolaiset voi jatkaa loputtomiin oliivinoksan tarjoamista Venäjälle tilanteessa, jossa Venäjä kasaa edelleen jännitteitä Ukrainan rajoille. Oliivinoksa on symboli pyrkimykselle lopettaa kiista tai erimielisyys.

Michel kommentoi Ukrainan kriisiä tänään Saksassa, kun Münchenin turvallisuuskonferenssin viimeinen kokouspäivä käynnistyi.

Michelin mukaan suuri kysymys on se, haluaako Venäjän johto vuoropuhelua. Belgian entisen pääministerin Michelin mukaan länsi ei voi tarjota ikuisesti oliivinoksaa, kun Venäjä suorittaa ohjuskokeita ja jatkaa joukkojensa kokoamista Ukrainan rajoille.