Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Keskustan puoluekokous

”Olemme löytämässä uudelleen luottamuksen itseemme” – Oppositioasema toi puhtia keskustalaisiin

23.9.2023 15:43
Lue lisää 
Historia
Työ määritti vielä 1900-luvun alussa lasten elämää, mutta pikkuhiljaa myös leikille jäi enemmän aikaa. Kuvassa tytöt leikkivät kotia 1950–1960-lukujen vaihteessa luultavasti Helsingissä. (Kuva: Teuvo Kanerva/ Museovirasto)

Välit ratkaistiin nyrkein – tuore kirja kertoo lasten leikeistä ja kaverisuhteista 1900-luvun Suomessa

Annukka Kaarela 3.7.2022 10:00, muokattu 7.7.2022 17:31
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Historia

Upseeriperheen poika Gustav Hägglund vietti ensimmäiset elinvuotensa umpisuomalaisissa varuskuntakaupungeissa, mutta sotien jälkeen perhe muutti Helsinkiin ja 8-vuotias ”Kyösti” laitettiin ruotsinkieliseen kouluun.  

Toisena koulupäivänä edessä istunut poika sanoi Gustaville jotain, mitä tämä ei heikolla kielitaidollaan ymmärtänyt. Varmuuden vuoksi Gustav päätti potkaista poikaa.  

– Ajattelin, että varmaan se oli jotenkin hävytön.

Syntyi kahakka, jonka Gustav voitti, olihan hän jo entisessä koulussaan Mikkelissä tapellut harva se ruokatunti. Hävinnyt poika värväsi vanhemman kaverinsa rökittämään tulokkaan, mutta hänetkin Gustav nitisti.  

Seuraavaksi Gustavia uhkaili jo kokonainen poikajengi. Hän tunnusti tilanteen äidilleen, joka kehotti poikaa tarjoamaan jengin johtajalle suklaata.  

– Toinen sisareni oli Ruotsissa piikomassa ja lähettänyt suklaata, jota ei siihen aikaan saanut mistään. Niin minä sitten annoin Jallelle suklaata, ja meistä tuli parhaat kaverit. 

Kenraali Gustav Hägglund muistelee lapsuuttaan Antti Malisen ja Tuomo Tammisen kirjassa Leikitäänkö? Lasten kaverisuhteet 1900-luvun Suomessa.  

Kirjassa kuvataan, millaista suomalaislasten elämä oli viime vuosisadalla tilanteissa, joissa aikuiset eivät olleet läsnä. Millaisia leikkejä leikittiin ja keiden kanssa? Miten ystävyyssuhteet syntyivät ja mitä ne merkitsivät? 

Hägglundin tarina on varsin tavallinen, sillä suomalaispojat ovat perinteisesti ratkoneet välejään nyrkein. Poikien keskinäistä mukilointia ymmärrettiin ja pidettiin jopa luonnollisena pitkälle 1900-luvun jälkipuolikkaalle asti. 

Aikuiset eivät tilanteisiin juuri puuttuneet, vaan lasten annettiin selvittää asiansa itse. Vanhemmille tai opettajalle kantelua pidettiin petoksista pahimpana niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa.  

– Kokemastaan tai todistamastaan vääryydestä kertonut saattoi saada jyrkemmän tuomion kuin varsinainen väärintekijä, tutkija Antti Malinen ja toimittaja Tuomo Tamminen kirjoittavat.  

Pojat painivat 1950-1960-lukujen vaihteessa.

Hägglundin lisäksi lapsuutensa leikkejä ja ystäviä muistelevat kirjassa muun muassa presidentti Tarja Halonen, kirjailija Mauri Kunnas, piispa Kaisa-Mari Hintikka ja näyttelijä Antti Holma.  

Lisäksi kirjassa on hyödynnetty laajoja muistitietoaineistoja, joissa tavalliset suomalaiset kertovat lapsuudestaan. Vanhimmat kirjoitukset ja haastattelut ovat peräisin vuodelta 1972, ja niissä esiintyvät henkilöt ovat eläneet lapsuuttaan 1900-luvun alun Suomessa.  

Kaikkein varhaisimmissa muisteluissa leikit ja kaveruussuhteet ovat esillä harvoin. Muistot keskittyvät arkeen ja siitä selviämiseen.  

Vuosisadan alun lapsilla oli vähän joutilasta aikaa leikkeihin. Leikkiminen kyllä tunnistettiin lapsille ominaiseksi toiminnaksi, mutta tärkeintä oli työ.  

Maaseudulla jo kolmivuotiaalla saattoivat olla omat askareensa, jotka hänen piti hoitaa. Muutamaa vuotta vanhemmat joutuivat usein huolehtimaan jo monesta pikkusisaruksestaankin.  

Vuonna 1921 voimaan tullut oppivelvollisuus tarkoitti mullistusta varsinkin monen maalaislapsen elämään. Koulupäivän ajan lapsi oli vapaa kodin töistä ja pääsi ikäistensä seuraan.  

Malisen ja Tammisen mukaan erityisesti koulumatkat olivat monien suomalaisten muistelmissa lapsuuden kulta-aikaa. Matka saattoi olla pitkä, mutta kavereiden kanssa kulkiessa aika ja mielikuvitus lensivät.  

Varsinkin kotimatkaan vierähti helposti tunti jos toinenkin.  

– Koulusta kotiin päästessään useimpia odottivat kotityöt, mutta matkalla metsien halki tai pellon viertä ei ollut aikuisia vahtimassa. 

Lasten vapaa-aika lisääntyi ja kaverisuhteet kasvattivat merkitystään 1900-luvun kuluessa. Ensimmäisinä uudenlaisesta vapaudesta pääsivät Malisen ja Tammisen mukaan nauttimaan kaupunkilaispojat.  

Kotityöt pitivät tyttöjä sisällä kaupungeissakin, mutta pojat olivat vapaampia kuljeskelemaan ja keksimään ajanvietettä. Asunnot olivat ahtaita ja lapsia paljon, joten jälkikasvun toivottiinkin viettävän aikaa ulkona.  

Poikajoukkojen reviirit olivat laajoja ja seikkailut saattoivat ulottua kaupungin toiselle laidalle asti. Leikit olivat usein uhkarohkeita: hypittiin tukeilla tai jäälautoilla, kaiveltiin sodanaikaisia räjähteitä tai ärsytettiin talonmiestä.  

Pojat liikuskelivat sakkeina, joihin saattoi kuulua parhaimmillaan parikymmentäkin lasta. Turussa 1950-luvulla tutkituilla poikasakeilla oli nimet, joillakin jopa omat säännöt ja lehdet.   

Lastentarha Barnabon lapsia matkalla kelkkamäkeen Helsingissä vuonna 1920. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Vähitellen myös kaupunkilaistyttöjen ja maaseudun lasten vapaa-aika alkoi lisääntyä. Kasvatus vapautui, lapsia alettiin arvostaa omina itsenään ja kaverisuhteiden merkitys tunnistettiin.  

Kun asuntojen koko kasvoi, lapset saivat leikkiä sisälläkin. Joillakin oli jopa oma huone.  

Varsinkin monet uusissa kaupunkilähiöissä varttuneet tytöt ja pojat muistelevat lapsuuttaan hyvin vapaana ja itsenäisenä. Aikuiset olivat töissä, lapsilla paljon vapaa-aikaa ja polkupyörillä pääsi kauas kotoa.  

Malinen ja Tamminen arvelevatkin, että 1970- ja 1980-luvuilla suomalaislasten reviiri oli laajempi kuin koskaan aikaisemmin tai myöhemmin. 

Kavereilla oli lasten elämässä entistä suurempi rooli. Toisaalta myös yksinäisyydestä ja koulukiusaamisesta alettiin puhua enemmän. 

Malinen ja Tamminen pohtivat kirjassaan, miten kulloinenkin yhteiskunnallinen tilanne on näkynyt lasten välisissä suhteissa ja leikeissä.  

Heidän mukaansa lapset omaksuivat yleensä jo varhain oman paikkansa yhteisössä. Kaverit löytyivät tavallisesti samasta yhteiskuntaluokasta, vaikka muistitietojen mukaan lapsia harvoin suoranaisesti kiellettiin leikkimästä esimerkiksi ”punikkien” tai ”porvarien” lasten kanssa.  

Imatralla lapsuutensa viettänyt eduskunnan entinen puhemies Riitta Uosukainen muistelee kirjassa, kuinka kodin lähellä kulkenut tie muodosti jakolinjan lasten leikeissä.  

Tien toisella puolella oli ”herrojen” eli teknikkojen ja insinöörien lapsien metsä, kun taas Uosukaisen perhe oli tavallista työväkeä, vaikkakin oikeistolaisittain ajattelevaa. Herrojen lasten kanssa ei tapeltu, mutta pidettiin kuitenkin hajurakoa. 

Entä miltä 2000-luvun lapsuus näyttää edelliseen vuosisataan peilattuna? Malisen ja Tammisen mukaan merkittävä ero 1900-lukuun verrattuna on se, että nykyisin monet vanhemmat viettävät paljon aikaa lastensa kanssa.  

Äidit ja isät ovat mukana lasten harrastuksissa ja osallistuvat myös heidän kaverisuhteidensa ylläpitoon ja setvimiseen.   

Lasten keskinäiset leikit ovat niin ikään muuttuneet. Ulkona ollaan aiempaa vähemmän, ja aikaa vievät erilaiset ruudut ja älylaitteet.  

Monet kantavat huolta nykylasten lapsuudesta, mutta niin on ollut kautta aikojen. Jo vuonna 1854 kirkkoherra ja kansanperinteen kerääjä J. W. Murman murehti, miten sadut ja taiat ovat lapsilta unohtuneet ja ”entisiäkään leikki vähiä ei enään näe”.  

Malinen ja Tamminen varoittelevatkin asettamasta omaa lapsuutta normiksi, johon mennyttä tai nykyaikaa peilataan. Yhteiskunta ja kulttuuri luovat lapsuudelle aina omanlaisensa mahdollisuudet ja rajoitukset. 

– Siksi eri aikoina ja eri paikoissa elettyä lapsuutta ei yleensä ole mielekästä verrata toisiinsa niin, että yhden sukupolven lapsuus määriteltäisiin rikkaammaksi tai täydemmäksi kuin jonkin toisen. 

 

Antti Malinen ja Tuomo Tamminen: Leikitäänkö? Lasten kaverisuhteet 1900-luvun Suomessa. Gaudeamus, 496 s.  

Lue myös

"En jaksa esittää teatteria" – Keskusta aikoo jatkaa rakentavaa oppositiopolitiikkaa

Keskustan tuore puoluejohto pani merkille, että keskustalaisilla oli vapautunut tunnelma puoluekokouksessa Turussa. –...
23.9.2023 19:15

Keskustan puoluekokous: Olli Rehnin koeteltu johtajuus kriisien ytimessä antaa parhaat valmiudet presidentin tehtävään

Keskustan puoluekokouksen mukaan ensi vuonna järjestettävissä presidentinvaaleissa on kyse siitä, kuka ehdokkaista on...
23.9.2023 18:51

Näkökulma: Ulkokaarteesta kirietäisyydelle

”Hitusen harmaa” Olli Rehn sai puhallettua liekin keskustaväkeen, Pekka Pohjolainen kirjoittaa näkökulmassaan
23.9.2023 18:44
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

historia kaverisuhteet lapsuus leikki leikkiminen

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Ydinsodan syttyminen oli kiinni vain yhdestä puhelinsoitosta 40 vuotta sitten – Pelkästään vaistoihinsa luottanut upseeri esti kaiken
Uutiset | 22.9.2023 22:20
Presidentti varoittaa Saksan olevan ”murtumispisteestä” – Jopa vihreät kauhistuivat maahanmuutosta
Uutiset | 21.9.2023 22:03
Brittiläiset F-35-hävittäjät ja Queen Elizabeth -lentotukialus osallistuvat Ilmavoimien pääsotaharjoitukseen
Uutiset | 23.9.2023 10:23
Mauri Pekkarinen varoittaa: Suomesta ei saa tulla ruotsalaisen teollisuuden suurhankkeiden työvoiman hankinta-aluetta
Uutiset | 21.9.2023 15:19
Väistyvä puoluesihteeri avautuu keskustan ”helvetillisestä yhtälöstä” – Esittää jäsenille yhden kysymyksen
Uutiset | 23.9.2023 11:05
Ukrainan armeija on murtautunut Venäjän linjojen läpi maan eteläosassa, kertoo ukrainalaiskenraali
Uutiset | 23.9.2023 15:08
Tutkimus: Tämä syy aiheutti todennäköisesti Estonian kyljessä olevat repeämät – Autolautan mukana hukkui yli 850 ihmistä
Uutiset | 21.9.2023 21:15
Ukraina sanoo iskeneensä lentotukikohtaan Krimillä – Venäjän miehityshallinto kiistää
Uutiset | 21.9.2023 17:51
Ex-pääministeri tukee Olli Rehniä presidentiksi – Listaa kolme keskeisintä syytä
Uutiset | 22.9.2023 13:23
Joe Biden: Amerikkalaiset panssarivaunut saapuvat Ukrainan avuksi
Uutiset | 22.9.2023 10:12
Saarikko Purralle: Höpö höpö
Uutiset | 19.9.2023 15:45
Ruotsin kruunu putosi ennätysalas – Näin monta kruunua saat nyt eurolla
Uutiset | 18.9.2023 16:51
Vilja-alus lähti matkaan Ukrainan Mustanmeren satamasta Venäjän uhkauksista huolimatta
Uutiset | 19.9.2023 11:18
Keuhkot voivat vaurioitua jo muutamasta hengenvedosta” – tuhannet ihmiset altistuvat työssä ärsyttäville aineille
Uutiset | 16.9.2023 20:00
Ukraina vaati Kansainvälistä tuomioistuinta määräämään Venäjän maksamaan korvauksia – ”Venäjä ei ole lain yläpuolella”
Uutiset | 19.9.2023 14:08
Näpäytys Kremlille: Amerikkalaisia sotilaita saapui Venäjän naapuriin
Uutiset | 18.9.2023 21:45
Viljasopimusta ei ole, mutta rahtilaivat matkaavat kohti Ukrainan satamia – Palaun lipun alla
Uutiset | 16.9.2023 17:31
Presidentti varoittaa Saksan olevan ”murtumispisteestä” – Jopa vihreät kauhistuivat maahanmuutosta
Uutiset | 21.9.2023 22:03
Tyrmistys budjetista: Mihin katosivat maatalouden rahat?
Uutiset | 20.9.2023 15:16
Kiinan ja Saksan välillä leimahti: ”Diktaattori”
Uutiset | 19.9.2023 22:20
Ohjaajat eivät havainneet, että matkustajakone oli eksynyt reitiltään – Neuvostoliiton vastaus oli tyly
Uutiset | 1.9.2023 22:15
Äärinationalistisen militantin viesti Wagner-sotilaille: Pysäytetään verinen lihamylly, marssitaan Moskovaan
Uutiset | 25.8.2023 10:01
Ukraina jatkaa etenemistä Robotynen lähellä – joukkojen kerrotaan hyökkäävän nyt Venäjän tykistön kimppuun
Uutiset | 29.8.2023 11:40
Ukrainan joukot jatkavat etenemistään Robotynen ja Bahmutin alueilla – Venäjä joutunut tuomaan vahvistuksia muualta
Uutiset | 9.9.2023 12:31
Saarikko Purralle: Höpö höpö
Uutiset | 19.9.2023 15:45
Ennustus Zelenskyin lähipiiristä: Lopulta kaikki päättyy silmänräpäyksessä
Uutiset | 28.8.2023 12:24
Tieto: Putin aikoo vierailla Nato-maassa
Uutiset | 30.8.2023 16:24
Koituiko viinilaatikko ”Putinin kokki” Prigozhinin kohtaloksi? – Asiantuntija: Ironinen loppu
Uutiset | 24.8.2023 14:22
CNN: Näin Putin toimi, kun Prigozhinin konetta ammuttiin
Uutiset | 24.8.2023 9:02
Väite: Kiinan sukellusvene tuhoisassa onnettomuudessa Taiwanin lähellä
Uutiset | 23.8.2023 22:03

Uusimmat

”En jaksa esittää teatteria” – Keskusta aikoo jatkaa rakentavaa oppositiopolitiikkaa
Uutiset | 23.9.2023 19:15
Keskustan puoluekokous: Olli Rehnin koeteltu johtajuus kriisien ytimessä antaa parhaat valmiudet presidentin tehtävään
Uutiset | 23.9.2023 18:51
Näkökulma: Ulkokaarteesta kirietäisyydelle
Näkökulma | 23.9.2023 18:44
SDP:n Mäkynen syyttää Purraa ”poikkeuksellisesta petoksesta”
Uutiset | 23.9.2023 18:10
Antti Siika-ahosta keskustan puoluesihteeri
Uutiset | 23.9.2023 17:38
Hilkka Kemppi keskustan varapuheenjohtajaksi
Uutiset | 23.9.2023 16:47
Keskustalaiset eivät halua presidentiksi rocktähteä, vaan rauhallisen asiaosaajan
Uutiset | 23.9.2023 16:42
”Tehkää voima yhteisöllisyydestä” – Pakarinen ja Pirkkalainen jättivät jäähyväisensä puoluekokoukselle
Uutiset | 23.9.2023 16:40
”Olemme löytämässä uudelleen luottamuksen itseemme” – Oppositioasema toi puhtia keskustalaisiin
Uutiset | 23.9.2023 15:43
Vihreiden Sofia Virta: Hallitus harjoittaa ”bensapopulismia”
Uutiset | 23.9.2023 15:40
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

Hallituksen velkabudjetti oli järkytys kaikille, ja pahinta on, että heikompiosaisilta leikataan ja hyvätuloisimmille annetaan lisää
Pääkirjoitus | 22.9.2023 21:00
Syksy kärjistää vastakkainasettelua
Pääkirjoitus | 18.9.2023 21:00
Presidentinvaalien tulos on kaikkea muuta kuin selvä – sen historia on osoittanut katkerasti niin Riitta Uosukaiselle kuin Elisabeth Rehnille
Pääkirjoitus | 15.9.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Väistyvä puoluesihteeri avautuu keskustan ”helvetillisestä yhtälöstä” – Esittää jäsenille yhden kysymyksen
Uutiset | 23.9.2023 11:05
Näkökulma: Pölynimurikauppias ja köyhän miehen Thatcher Suomea pelastamassa
Näkökulma | 22.9.2023 13:44
Hallitus sai budjetista kovaa runtua oppositiolta – Kurvinen vertasi Orpoa pölynimurikauppiaaseen  
Uutiset | 21.9.2023 16:36

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
”En jaksa esittää teatteria” – Keskusta aikoo jatkaa rakentavaa oppositiopolitiikkaa
Uutiset | 23.9.2023 19:15
Keskustan puoluekokous: Olli Rehnin koeteltu johtajuus kriisien ytimessä antaa parhaat valmiudet presidentin tehtävään
Uutiset | 23.9.2023 18:51
Näkökulma: Ulkokaarteesta kirietäisyydelle
Näkökulma | 23.9.2023 18:44
Saarikko Purralle: Höpö höpö
Uutiset | 19.9.2023 15:45
Ruotsin kruunu putosi ennätysalas – Näin monta kruunua saat nyt eurolla
Uutiset | 18.9.2023 16:51
Vilja-alus lähti matkaan Ukrainan Mustanmeren satamasta Venäjän uhkauksista huolimatta
Uutiset | 19.9.2023 11:18

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tuhannen taalan paikka aukeamassa keskustalle
Mielipide | 22.9.2023 10:26
Tuulivoimahaihattelussa on rajansa
Mielipide | 21.9.2023 11:11
Presidentti ja valtaoikeudet – mistä puhumme?
Mielipide | 21.9.2023 10:37
Pauliinasta poweria puoluetyöhön
Mielipide | 21.9.2023 10:32
Kasvun korjaussarja – kuusi systeemistä muutosta 
Mielipide | 16.9.2023 8:00
Tuhannen taalan paikka aukeamassa keskustalle
Mielipide | 22.9.2023 10:26
Keskustan 1980-luvun sankaritarinan olisi pitänyt tulla esiin historiankirjoituksessa
Mielipide | 19.9.2023 11:52
Tuulivoimahaihattelussa on rajansa
Mielipide | 21.9.2023 11:11

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Miina-Maija Simonen pyrkii keskustanuorten varapuheenjohtajaksi – ”Nuoret ansaitsevat parempaa”
Uutiset | 22.9.2023 17:05
Keskustanuoret kannattaa Kemppiä varapuheenjohtajaksi ja Siika-ahoa puoluesihteeriksi
Uutiset | 22.9.2023 15:09
Ovaska lyttää hallituksen kiistellyn Turun tunnin juna -hankkeen – ”Sama raha voitaisiin käyttää olemassa olevien huonokuntoisten väylien korjaamiseen”
Uutiset | 22.9.2023 12:58
Mauri Pekkarinen varoittaa: Suomesta ei saa tulla ruotsalaisen teollisuuden suurhankkeiden työvoiman hankinta-aluetta
Uutiset | 21.9.2023 15:19
Paavo Väyrynen pettyi, kun tuore keskustahistoriikki ei ollut sankaritarina hänen johtamastaan ajanjaksosta
Uutiset | 19.9.2023 13:40
Kurvinen perussuomalaisille työmatkavähennyksestä: ”Kepun siltarummut” keskustalle kunnia-asia
Uutiset | 19.9.2023 14:11
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)