Vakavan vamman riski on kasvissyöjillä selvästi kohonnut, kertoo tutkimus
Kasvissyöjillä on suurempi riski saada lonkkamurtuma kuin lihansyöjillä, paljastaa tuore tutkimus.
Brittiläisen Leedsin yliopiston tutkimuksen mukaan kasvisruokavaliota noudattavilla miehillä että naisilla on jopa 50 prosenttia suurempi riski saada lonkkamurtuma kuin ihmisillä, jotka syövät myös lihaa.
Tutkijat analysoivat yli 410 000 ihmisen tietoja. Tutkittavat olivat alun perin raportoineet ruokavaliostaan vuosina 2006–2010.
Heidät jaettiin säännöllisesti eli yli viisi kertaa lihaa syöviin, tätä harvemmin eli satunnaisesti lihaa syöviin, ihmisiin jotka syövät kalaa, kanamunia ja maitotuotteita sekä kasvissyöjiin, jotka saattavat käyttää maitotuotteita.
Heidän lonkkamurtumatapauksensa selvitettiin vuodelta 2021.
Kaikista tutkimukseen osallistuneista lonkkamurtumia oli 3 503, mikä vastasi alle yhden prosentin ilmaantuvuutta. Ero kasvissyöjien ja lihansyöjien välillä oli kuitenkin melko suuri. Kasvissyöjillä oli 50 prosenttia suurempi lonkkamurtuman riski kuin lihansyöjillä, sukupuolesta riippumatta.
Lihaa syövien tutkittavien keskuuteen ennustettiin 6,5 lonkkamurtumatapausta, kun lihaa karttavien kasvissyöjien keskuuteen niitä tulee 9,5.
Säännöllisesti ja satunnaisesti lihaa syövien kohdalla ei havaittu eroja tässä suhteessa. Kalaa, kananmunia ja maitotuotteita syövien keskuudessa lonkkamurtuman riski oli vain vähän (8 prosenttia) suurempi kuin lihaa kuluttavilla.
Tutkimuksessa havaittiin, että kasvissyöjillä riittävä proteiinin saanti jää useammin vajaaksi kuin lihansyöjillä.
– Tärkeät viestit tutkimuksestamme ovat, että kasvissyöjien on varmistettava tasapainoinen ruokavalio, jossa on riittävästi proteiinia, ja pidettävä yllä terveellistä painoindeksiä. Tämä auttaa kasvissyöjiä säilyttämään terveet luut ja lihakset, tutkijatohtori James Webster sanoo tiedotteessa.
Leedsin yliopiston tutkimus kertoo lonkkamurtumista, mutta kasvisruokavaliolla on muita terveysvaikutuksista.
– Kasvisruokavalion terveyshyödyt, mukaan lukien pienempi syövän ja sydän- ja verisuonitautien riski, voivat silti olla suurempia kuin lonkkamurtumariskin lisääntyminen, Webster toteaa.
Terveyskirjaston mukaan lonkkamurtuma on vakava, yleisimmin iäkkäiden ihmisten vamma, joka johtaa usein liikunta- ja toimintakyvyn heikentymiseen sekä avuntarpeen kasvuun. Suurin osa lonkkamurtumista – lähes 90 prosenttia – tapahtuu kaatumisen seurauksena, pääasiassa sisätiloissa. Suomessa leikataan vuosittain noin 6 000 lonkkamurtumaa.