Vaalivoittaja Lindtman vaatii hallitusta perumaan päätöksiään kehysriihessä – PS:n romahdus tuo vaikeuksia hallitukselle, demarijohtaja uskoo
Vaalivoittaja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman katsoo, että hallituksen pitää heti kehysriihessä arvioida uudelleen muun muassa päätöksensä pidentää hoitotakuu kolmeen kuukauteen.
Vaalitulos kertoo Lindtmanin mukaan siitä, että ihmiset haluavat muutosta tässä ja nyt. Hän sanoo hoitotakuun olleen vaalien yksi keskeisimpiä kysymyksiä hyvinvointialueilla.
Hallituksen kehysriihi on pääsiäisen jälkeen. Perusterveydenhuollon hoitotakuu piteni vuoden alusta kolmeen kuukauteen aiemmasta 14 vuorokaudesta.
– Vaalikampanja huipentui siihen, että viimeisessä vaalikeskustelussa myös kaikki hallituspuolueet antoivat lupauksen toimia tiukemman hoitotakuun puolesta. Jään kysymään, mitä perusteita on enää pitää voimassa hallituksen reilut kolme kuukautta voimassa ollutta päätöstä viedä hyvinvointialueilta rahat hoitotakuun romuttamisen varjolla, Lindtman sanoo STT:lle.
Lindtmanin mielestä alue- ja kuntavaalien tulos on kaiken kaikkiaan poikkeuksellisen vahva viesti suomalaisilta maan hallitukselle.
– Viisas hallitus ottaa ihmisten viestin tosissaan ja on valmis arvioimaan uudelleen suuntaa, johon se on Suomea viemässä.
Lindtman antoi haastattelun kotikaupunkinsa Vantaan Tikkurilan keskustassa sijaitsevassa kahvilassa, jossa onnittelijoita riitti. Moni pysähtyi esittämään toiveitaan muutoksista, joita he puolueelta nyt odottavat.

Perussuomalaisten romahdus molemmissa vaaleissa tarkoittaa Lindtmanin mukaan vaikeuksia hallituksen sisällä. Sen tietävät hänen mukaansa kaikki, myös hallituspuolueet itse.
– Pahoin pelkään, että se tarkoittaa arvaamattomuutta ja epävarmuutta ajassa, jossa sitä on maailmalla muutenkin ja tarvittaisiin vahvaa, vakaata ja reilua päätöksentekoa.
Demaripomon mielestä sitäkään vaihtoehtoa ei voi sulkea pois, että hallitus hajoaa. Hallitus voi hänen mukaansa ajautua umpikujaan ennen kaikkea silloin, jos se ei ole valmis kuulemaan suomalaisten viestiä.
– Vaaleissa aina nähdään muutoksia, ja viisas päätöksentekijä kallistaa korvaansa suomalaisille.
Lindtman ei kuitenkaan halua arvioida, mitä hallituksen hajoaminen ennen aikojaan tarkoittaisi SDP:n kannalta. Hän sanoo puolueen käärivän nyt hihat ja ryhtyvän toteuttamaan uutta suuntaa kunnissa, kaupungeissa ja alueilla.
Tuplavoittajalla on hyvät asetelmat kahden vuoden kuluttua edessä oleviin eduskuntavaaleihin, ja Lindtman paaluttaakin vaalivoiton tavoitteeksi.
– SDP:n tavoite on sama kuin näissä vaaleissa eli varmistaa se, että Suomen suunta muuttuu, ja varmimmin se tapahtuu silloin, kun pääoppositiopuolue tulee ykköspaikalle.
Lindtman arvioi STT:n puheenjohtajahaastattelussa ennen vaaleja, että hallituksen oma tyly linja saisi ihmiset hakemaan vaihtoehtoja ja että SDP tarjoaa vahvimman vaihtoehdon.
– Vaalitulos osoitti, että arvio piti paikkansa.
Olisiko punavihreä hallitus esimerkiksi keskustan kanssa mahdollinen?
– SDP oli suurin nousija näissä vaaleissa, mutta selvästi opposition viesti laajemmin sai tukea. Keskitymme nyt käyttämään sitä valtakirjaa, joka suomalaisilta on saatu, emme keskity tulevaisuuden mahdollisiin hallitusspekulaatioihin.
Perussuomalaisiin mahdollisena hallituskumppanina SDP:n kanta ei ole muuttunut.
– Kun katsoo tätä vaalikautta, täytyy esittää vastakysymys, uskaltaako mikään puolue siihen ryhtyä. Me emme ole ottaneet mitään uusia kantoja.

SDP:n maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita meni varsin hyvin isommissa kaupungeissa läpi. Se saattaa Lindtmanin mielestä kertoa siitä, että maahanmuuttajataustaisten äänestysaktiivisuus on vähän kohentunut.
– Minun mielestäni se lupaa hyvää myös tulevaan.
Hän sanoo maahanmuuttajataustaisten kuntalaisten toivovan samoja mahdollisuuksia kuin kaikki muutkin erityisesti työelämässä.
– Varmaan on seurattu hyvin tarkkaan kuluneiden kahden vuoden aikana käytyä keskustelua siitä, miten maamme korkeimmat päättäjät suhtautuvat esimerkiksi syrjinnän kitkemiseen, (rasismin) nollatoleranssiin tai yhdenvertaisuuden edistämiseen. Selvästi nyt monilla oli mahdollisuus saada ääntään kuuluviin näissä kunta- ja aluevaaleissa.
Hylättyjä ääniä oli valtavan paljon. Lindtman ei osaa sanoa, mistä se kertoo, ennen kuin saadaan lisää tietoa taustalla olevasta ilmiöstä.
– Ensin pitää tietää syy ja sen jälkeen tehdä johtopäätökset. Se, että hylättyjen äänien määrä nousi noin rajusti, herättää huomiota ja hiukan huoltakin.
SDP voitti kuntavaalit edellisen kerran Paavo Lipposen aikana vuonna 2004. Aluevaalit järjestettiin nyt vasta toisen kerran.