Uutissuomalainen: 1990-luvun kaltaista konkurssiaaltoa ei näköpiirissä – sopeutuminen onnistunut toistaiseksi

Talous

Pahimmat pelot koronakriisin aiheuttamasta konkurssiaallosta eivät ole perintätoimistojen mukaan toistaiseksi toteutumassa.

Uutissuomalaisen haastattelemat Svea Ekonomin, Intrumin ja OK Perinnän edustajat uskovat, että koronavirusepidemian vaikutukset alkavat näkyä toden teolla vasta loppukesällä ja syksyllä. Perintätoimistot seuraavat yritysten maksuvaikeuksia läheltä.

– On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne. Tähän asti yritykset näyttävät onnistuneen sopeutumisessa, sanoo Svea Ekonomin maajohtaja Pasi Väre.

Perintätoimistot näkevät, että erilaiset tukimuodot ja toimialojen sisäiset joustot ovat vaikuttaneet tilanteeseen positiivisesti.

Lisäksi toukokuun alussa astui voimaan väliaikainen, lokakuuhun kestävä konkurssilaki, joka kieltää velkojia hakemasta yrityksiä konkurssiin, jos konkurssiehtoinen velka on syntynyt koronan takia.

Konkurssien määrä on alkuvuonna kuitenkin lisääntynyt. Asiakastiedon mukaan konkurssihakemuksia oli 24. toukokuuta mennessä tehty 1 258. Se on seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuonna.