Uusille alueille voimaan kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset

Uudet rajoitukset tulevat voimaan Kainuun, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Satakunnan maakunnissa.
Koronaepidemia

Ravintoloiden aukioloaikaa ja anniskeluaikaa rajoitetaan koronaepidemian kiihtymisvaiheen mukaisesti Kainuun, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Satakunnan maakunnissa, valtioneuvosto päätti torstaina.

Aikaisemmin asetetut kiihtymisvaiheen rajoitukset ovat voimassa Kymenlaakson, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa.

Kiihtymisvaiheen rajoitukset merkitsevät, että baareissa asiakasmäärä rajoitetaan sisätiloissa puoleen normaalista ja muissa ravintoloissa kolmeen neljäsosaan.

Ravintoloissa anniskelu on sallittu kello 7–24, ja ne saavat olla avoinna kello 5–01. Rajoitukset tulevat voimaan perjantaina.

Jokaisella asiakkaalla pitää lisäksi olla sisätiloissa oma istumapaikka pöydän tai muun tason ääressä. Asiakaspaikkojen määrää ei ole rajoitettu ulkoterasseilla.

Valtioneuvoston asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä. Aukiolorajoitukset eivät koske myöskään Suomen ja ulkomaiden välistä lento- tai laivaliikennettä eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä olevia ravintoloita.

Rajoituksia tarkastellaan taas uudelleen ensi viikolla.

Valtioneuvoston asetusmuistion mukaan tapausmäärät ovat heinäkuun alusta lähtien nousseet erityisesti 15–29-vuotiaiden joukossa.

–  Tämä ikäryhmä on sosiaalisesti aktiivinen ja viettää merkittävästi vapaa-aikaa erityisesti baareissa, pubeissa ja muissa vastaavissa alkoholin myyntiin keskittyneissä ravitsemisliikkeissä, muistiossa sanotaan.

Yli puolet kaikista tartunnoista todettiin 10–29-vuotiailla 19.–25. heinäkuuta. Tapaukset painottuivat erityisesti 18–21-vuotiaisiin.

Muistion mukaan deltamuunnosta on nyt tavattu kaikissa sairaanhoitopiireissä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Viimeisissä otoksissa deltamuunnos on edustanut jo lähes 80:tä prosenttia uusista tapauksista.