Uusi meppi Mirja Vehkaperä: Budjetin prässääminen Suomen kannalta myönteiseksi on tärkein tehtävä

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen uskoo, että meppiryhmän uudistuminen tuo Eurooppa-asioille ja puolueelle hyvää näkyvyyttä
Euroopan unioni

Oululainen kansanedustaja Mirja Vehkaperä (kesk.) on Suomen uusi europarlamentaarikko.

Puolet elämästään politiikan eri tasoilla vaikuttanut Vehkaperä oli keväällä 2014 ensimmäistä kertaa ehdolla eurovaaleissa. Reilulla 16 000 äänellä hän jäi keskustan listalla neljännelle varasijalle.

Paavo Väyrysen siirtyessä eduskuntaan paikka EU-vaikuttamisen ytimeen avautuu, kun vaalikautta on vielä vuosi jäljellä.

– Tämä on hieno mahdollisuus kehittää osaamista ja samalla käyttää kertynyt osaaminen hyödyksi Euroopan tasolla. Asiat ovat hyvin lähellä sitä, mitä olen eduskunnassa tehnyt.

Vehkaperä perii Väyrysen paikan parlamentin kehitysvaliokunnan toisena varapuheenjohtajana ja ulkoasiainvaliokunnan varajäsenyyden.

Pitkäaikaisena pohjoisen Suomen kansanedustajana arktiset kysymykset ovat Vehkaperälle erityisen lähellä sydäntä.

– Haluan vaikuttaa siihen, että katsetta suunnattaisiin pohjoisille alueille entistä enemmän. Suomella on Arktisen neuvoston puheenjohtajuus parhaillaan menossa. Siitä on pyritty ottamaan kaikki hyöty tänä vuonna ja uskon sen pallon siirtyvän myös Suomen EU-puheenjohtajakaudelle.

Ennen kansanedustajuutta luokanopettajan työskennelleen Vehkaperän reppu on täynnä asioita, joihin hän EU:ssa haluaa vaikuttaa.

Unionin budjetti vuosille 2021-2027 on parhaillaan valmistelussa. Vehkaperän mukaan siinä on Suomen kannalta sekä hyviä että huonoja esityksiä.

– Niiden prässääminen parempaan muotoon on meidän suomalaisten kannalta tärkein tehtävä.

Komissio on muun muassa esittänyt merkittäviä leikkauksia maataloustukiin.

– Luotan siihen, että meidän ministeri ja virkamiehet tekevät parhaansa, että saamme enemmän kuin nyt on esitetty. Myös Elsi Katainen on hyvin perehtynyt asiaan. Suomen vaatimusten pitää olla hyvin perusteltuja

Vehkaperä korostaa, että Britannian lähtö tekee ison loven EU:n budjettiin, eikä Suomi halua olla budjettia myöskään paisuttamassa.

Budjetin osalta Vehkaperä näkee myös Suomen kannalta myönteisiä mahdollisuuksia.

Suomen on esimerkiksi mahdollista saada rahoitusta perusinfran kohentamiseen.

– Esimerkkinä Pohjanmaan rata, joka lähtee Helsingistä ja kaartuu Torniosta Ruotsin puolelle. Ruotsin kanssa yhteistä hankerahoitusta viedään nyt todella kovasti eteenpäin ministeri Anne Bernerin johdolla.

Vehkaperä mainitsee lisäksi laajakaistahankkeet ja 5G-osaamisen esimerkkeinä asioista, joiden edistämiseen Suomi voi EU:n kautta saada rahoitusta.

Vehkaperä kertoo olevansa onnellinen ja kiitollinen siitä, että kaikki kolme keskustalaista meppiä ovat nyt naisia.

Anneli Jäätteenmäki ja Elsi Katainen ovat Vehkaperälle tuttuja entuudestaan. Katainen oli vielä kevääseen asti Vehkaperän läheinen työkaveri eduskunnassa. 

– Uskon, että yhteistyö keskustalaisten meppien kanssa toimii hyvin ja uskon sujahtavani 13 suomalaisen mepin sakkiin oikein mukavasti.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mielestä on mahtavaa, että keskustan meppiryhmänä on voimakas naiskolmikko.

– Aldella on parlamentissa usein vaa’ankieliasema EPP:n ja sosialistien välissä. Keskustalaisten meppien merkitys siinä, minkä kannan Alde lopulta ottaa ryhmäpäätöksenä on perinteisesti ollut tärkeä.

Puoluesihteeri iloitsee myös alueellisesta edustuksesta.

– Meillä pitkäaikainen kokenut politiikko Anneli Etelä-Pohjanmaalta, Elsi Itä-Suomesta ja Mirja pohjoisemmasta Suomesta.

Pirkkalainen uskoo, että meppiryhmän uudistuminen tuo Eurooppa-asioille ja puolueelle hyvää näkyvyyttä vuosi ennen vaaleja.