Uusista ravitsemussuosituksista kitkerää kommenttia jo etukäteen – ruokaloissa lihan kulutus vähenee
Keskiviikkona julkaistavat uudet kansalliset ravitsemussuositukset ovat aiheuttaneet kalabaliikkia jo etukäteen.
Useat mediat ovat uutisoineet, että uusien suositusten mukaan kasviksia pitäisi jatkossa syödä noin 800 grammaa päivässä, kun nykyinen suositus on vähintään puoli kiloa.
Lisäksi suosituksissa kehotetaan välttämään muun muassa leikkeleiden, makkaroiden ja lihajalosteiden syömistä.
Sosiaalisessa mediassa aiheesta on käyty kitkerää keskustelua. Muun muassa työpaikoilla ja kouluissa ruokailevat eivät pysty välttelemään suosituksia, sillä ruokaloita pyörittävät yhtiöt seuraavat omien sanojensa mukaan niitä tarkkaan.
Compass Group Suomen johtava ravitsemusasiantuntija Kirsi-Maria Hoikka kertoi STT:lle, että yhtiö toivottaa uudet suositukset tervetulleiksi.
Yhtiö aikoo tehdä suositusten julkaisun jälkeen pitkän aikavälin suunnitelman siitä, millaisia vaikutuksia niillä on tarjottuun ruokaan. Muun muassa Amica sekä Food & Co ovat yhtiön ravintolaketjuja. Niissä tarjotaan päivittäin noin 130 000 ateriaa.
– Varmasti lihan vähentäminen ja kasvikunnan tuotteiden sekä palkokasvien lisääminen asiakkaille maistuvalla tavalla tulee pitkällä aikavälillä näkymään meidänkin asiakkaidemme lautasella.
Edelliset kansalliset ravitsemussuositukset julkaistiin vuonna 2014.
– Aiemmissakin suosituksissa otettiin jo vähän kantaa lihan kulutukseen. On pitkään tiedetty, että me suomalaiset syömme enemmän lihaa kuin tarvitsisi.
Hoikan mukaan ruoan terveellisyys on asiakkaille tärkeää, mutta siitä, mikä on terveellistä, on erilaisia mielipiteitä. Asiakkaat epäilevät toisinaan esimerkiksi kasvisruoan tuhtiutta ja ravitsevuutta.
Liharuoat ovat pysymässä yhtiön ravintoloiden ruokalistoilla, mutta tulevaisuudessa ravintolat voivat esimerkiksi pyrkiä houkuttelemaan lihan vähentämiseen.
– Liharuokia ei yleensä toivota lisää, mutta joskus ehkä niin päin, että toivotaan, että ei tarjottaisi kasvisruokaa, Hoikka kertoi.
Maanlaajuisesti toimivassa yhtiössä on huomattu alueellisia eroja kasvisruokaan tottumisessa. Hoikan mukaan Etelä-Suomessa ollaan tottuneempia kasvisruokailuun. Opiskelijat toivovat hänen mukaansa tarjolle kasvisruokaa muuta aikuisväestöä enemmän.
Koulu- ja päiväkotiruokailussa noudatetaan varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta sekä kouluruokailusuositusta. Ohjeistuksien mukaan lihaleikkeleitä tulisi tarjota lapsille enintään kerran viikossa ja makkaraa tai muita lihavalmisteita harvemmin.
Polkka Oy:n palvelusuunnittelijan Sinikka Pussisen mukaan nyt voimassaolevat ohjeet lihan käytöstä on huomioitu sen verran tarkkaan, että uudet ravitsemussuositukset tuskin juuri muuttavat yrityksen ruoanvalmistusta. Koululaisille leikkeleitä ja makkaraa tarjotaan kerran viidessä viikossa.
Yritys valmistaa Pohjois-Karjalassa ruokaa muun muassa koululaisille, työpaikkaruokailijoille ja Siun soten asiakkaille. Se valmistaa päivittäin noin 20 000 ateriaa.
Kasvisruokapäivinä on joskus toivottu lihaa tarjolle. Pussinen kuitenkin vetoaa voimassa oleviin suosituksiin.
– Olen ollut tekemissä Joensuun nuorisovaltuuston kanssa, ja sieltä on tullut päinvastoin positiivista palautetta siitä, että näihin asioihin kiinnitetään huomiota, Pussinen kertoo STT:lle.