USU: Saarikko kriittinen neuvoa-antavalle kansanäänestykselle Natosta – "Kysymys pitää olla kansalaisten keskusteltavana eduskuntavaaleissa"

Nato-jäsenyys

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko suhtautuu kriittisesti ajatukseen neuvoa-antavasta Nato-kansanäänestyksestä.

– Ajatus kansanäänestyksestä saa aikaan erityisiä kaikuja aikana, jolloin hybridivaikuttaminen on todellinen uhka. Keskustan tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ohjelmassa ei puhuta kansanäänestyksestä, Saarikko sanoo Uutissuomalaiselle.

Keskustajohtajan mielestä olisi hyvä, jos Natosta käytäisiin perusteellinen keskustelu seuraavien eduskuntavaalien yhteydessä.

– Minulle sopii, että muiden asioiden ohella eduskuntavaaleissa puhutaan Suomen liittoutumisesta tai liittoutumattomuudesta. Kysymys pitää olla kansalaisten keskusteltavana eduskuntavaaleissa. Tämä on osaltaan vastaukseni kysymykseen kansanäänestyksestä, hän sanoo.

Saarikon mukaan on selvää, että kansainväliset jännitteet ovat kasvaneet viime aikoina, ja siitä Suomessa seurannut keskustelu on luonnollista. Häntä kuitenkin häiritsee Nato-keskustelussa se, että ”joidenkin mielestä ainoa Nato-kanta on myönteinen Nato-kanta”.

Annika Saarikon mielestä Nato-jäsenyyden hakeminen ei ole vastaus tämän hetkiseen tilanteeseen.

– Suomen Nato-jäsenyys ei olisi vastaus akuuttiin huoleen Venäjän käytöksestä, tai Ukrainan ja Kazakstanin tilanteeseen.