USU-gallup: Kaksi kolmasosaa kansalaisista tyrmää polttoaineiden hinnankorotukset – vain vihreiden kannattajat nostaisivat hintoja

Polttoaineet

Vain vihreiden kannattajat nostaisivat polttoaineiden hintaa, ilmenee Uutissuomalaisen USU-gallupista.

Vihreitä äänestävistä kaksi kolmesta vastasi myöntävästi kysymykseen bensiinin ja dieselin hinnankorotusten hyväksymisestä.

Kaikkien muiden puolueiden enemmistö vastustaa korotuksia. Perussuomalaisista ne torjuu peräti yhdeksän kymmenestä vastaajasta.

Koko kansasta kaksi kolmasosaa tyrmää fossiilisten polttoaineiden kallistumisen.

Miehet ja naiset suhtautuvat korotuksiin yhtä kielteisesti. Ikäryhmistä nihkeimpiä hintojen nousulle ovat 45–59-vuotiaat. Heistä vain 18 prosenttia vastasi gallup-kysymykseen myönteisesti.

Hyväksyvimpiä korotuksiin ovat nuoret ja Uudellamaalla asuvat. Myös johtavassa asemassa olevista, itsenäisistä yrittäjistä ja opiskelijoista kolmannes tai hieman useampi hyväksyy korotukset.

Uutissuomalaisen haastattelema Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo myös poliitikkojen hoksanneen, että bensiinin ja dieselin veronkorotukset saavat kansalta täyslaidallisen.

– Polttoainevero sanana on niin negatiivinen, että samalle asialle yritetään keksiä uutta etikettiä. Viime aikoina onkin puhuttu kilometripohjaisesta verotuksesta ja päästökaupasta. En kuitenkaan usko, että ihmiset olisivat niin yksinkertaisia etteivät ymmärtäisi kokonaisuutta.

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen puolestaan toteaa, että päätöksenteossa on väliä sillä, mitä mieltä kansa on polttoaineiden hinnoista.

– Kyllähän puolueissa katsotaan sitä, ettei kannattajakunta kääntyisi omia päättäjiä vastaan.