UPM valitsi Rotterdamin mahdollisen biopolttoainejalostamon sijaintipaikaksi Kotkan sijasta

Yhtiön mukaan toimintaympäristö on biopolttoaineliiketoiminnalle suotuisampi Rotterdamissa kuin Kotkassa.
Teollisuus

Metsäyhtiö UPM kertoo valinneensa Hollannin Rotterdamin mahdollisen uuden biopolttoainejalostamon sijaintipaikaksi Kotkan sijasta. Yhtiön mukaan toimintaympäristö on biopolttoaineliiketoiminnalle suotuisampi Rotterdamissa kuin Kotkassa.

–  Nykyinen investointiympäristö on hyvin haastava merkittäville uusille hankkeille niin resurssoinnin, aikataulujen kuin kustannustenkin näkökulmasta. Tästä syystä emme suunnittele tekevämme asiassa päätöksiä ennen tämän vuoden loppua, kertoo toimitusjohtaja Jussi Pesonen tiedotteessa.

UPM:n päätös merkitsee sitä, että jo toinen suuri teollisuushanke valuu Hollantiin Suomen sijasta. Neste valitsi uuden jalostamonsa sijaintipaikaksi Rotterdamin, vaikka ehdolla oli myös Porvoo.

Pesosen mukaan UPM yhdistää biopolttoaine- biokemikaali-, biolääke- ja biokomposiittiyksikkönsä. Tavoitteena on nopeuttaa liiketoimintojen kasvua sekä tehostaa osaamisen ja kyvykkyyksien hyödyntämistä eri hankkeissa. Liiketoimintayksikkö perii nimen UPM Biorefining.

UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto nousi viime vuonna 1,47 miljardiin euroon vuoden takaisesta 948 miljoonasta eurosta. Viimeisellä vuosineljänneksellä vertailukelpoinen liikevoitto kohosi 461 miljoonaan euroon 252 miljoonasta eurosta.

Liikevaihto nousi viime vuonna 14 prosenttia 9,8 miljardiin euroon. Loka-joulukuussa liikevaihto oli 2,7 miljardia euroa.

Meneillään olevista lakoista huolimatta UPM odottaa vertailukelpoisen liikevoiton olevan kuluvalla vuosineljänneksellä samaa tasoa kuin vuosi sitten.

Yhtiö varoittaa kuitenkin, että tämän vuoden näkymiin liittyy merkittäviä epävarmuuksia, jotka liittyvät pandemiaan, maailmantalouden elpymisen jatkumiseen, poikkeukselliseen energiamarkkinatilanteeseen, tiukkoihin raaka-aineiden toimitusketjuihin ja työmarkkinaneuvotteluihin.