Ulkopuolinen Yle-selvitys ei kartoita sitä, kuka teki ja mitä
Yleisradio teettää ulkopuolisen selvityksen journalistisesta päätöksenteostaan.
Yle kertoi torstaina vastaavien toimittajien sopineen yhtiön hallituksen kanssa, että koko yhtiön journalismiin ja ohjelmiin liittyvä päätöksenteko arvioidaan.
Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo kertoo, että selvityksessä ei ole tarkoitus käydä läpi yksittäisten toimitusten viimeaikaisia tapahtumia.
– Selvitys ei ole siitä, kuka teki mitäkin, tekikö oikein vai tekikö väärin. Siitä ei ole kyse, Silvo sanoo.
Silvon mukaan selvitys koskee erityisesti journalistisen päätöksenteon kriteereitä ja laatua. Tarkoituksena on arvioida, millaisia asiasta annetut säännöt ja ohjeistukset ovat, miten niistä viestitään ja miten ne ovat läsnä päätöksenteossa.
Silvo kertoo, että Ylen vastaavat toimittajat päättivät avata asiaa nyt, koska viime aikojen keskustelu on painottunut Ylen journalismin luotettavuuteen ja uskottavuuteen.
Vielä tammikuun lopussa Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson sanoi STT:lle, että ulkopuoliselle selvitykselle ei ole tarvetta.
Selvityksen tekee Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ja työ valmistuu toukokuun puoliväliin mennessä.
Tulokset julkaistaan Ylen kanavilla ja verkossa. Mäenpää on toiminut Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana vuosina 1999–2003.
– Hän on ollut näiden asioiden kanssa tekemisissä ennenkin ja on täysin riippumaton suhteessa meihin ja muihin medioihin, Silvo perustelee Mäenpään valintaa.
Ylen journalismista ja johtamisesta on käyty vilkasta keskustelua viime aikoina sen jälkeen, kun useampi tunnettu toimittaja on irtisanoutunut yhtiön palveluksesta, viimeksi A-studion Susanne Päivärinta.
Keskustelu roihahti käyntiin sen jälkeen kun ilmeni, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli lähettänyt lukuisia viestejä sittemmin Yleltä irtisanoutuneelle toimittaja Salla Vuorikoskelle, joka oli uutisoinut pääministerin sukulaisten yhteyksistä kaivosyhtiö Terrafamen kanssa kauppaa käyneeseen yhtiöön.