Ukrainan kova maanpuolustustahto kohtaa Venäjän heikentyneen taistelutahdon
Maanpuolustustahtoon perehtynyt Jyväskylän yliopiston yleisen historian dosentti Teemu Häkkinen kertoo, että yksittäisen sotilaan taistelutahtoon vaikuttavat monet seikat, kuten oman ryhmän yhteenkuuluvuus ja toiminta, annetun tehtävän luonne, koulutus, käytettävissä olevat resurssit sekä kulttuuriset ja ideologiset tekijät.
Ukrainalaisten maanpuolustustahtoa Häkkinen luonnehtii hyvin vahvaksi.
– Väestö osallistuu maanpuolustukseen ja tukee sitä joko suoraan tai epäsuorasti. Maanpuolustustahdossa korostuu oikeutuksen merkitys, eli että oma toiminta koetaan moraalisesti oikeaksi. Nähdäkseni ukrainalaisilla on tämä etu kertaheitolla puolellaan. Sitä etua ei ole venäläisillä muutoin kuin jos uskoo Venäjän hallinnon tuottamaa ajatusta, että nyt taistellaan fasismia vastaan ja että siksi on oikein taistella oman maan rajojen ulkopuolella.
Häkkinen arvioi, että Ukrainan saama laaja kansainvälinen myötätunto sotilaallisen avun ohella korostaa ja alleviivaa, että maa on oikealla asialla jatkaessaan vastarintaa venäläisiä kohtaan. Mutta kuinka kauan Ukrainan taistelu- ja maanpuolustustahto kestävät keskellä raunioita, raakaa hävitystä, kuolemaa ja kärsimystä?
– Vielä ei olla rajalla. Uskoisin, että se pysyy jatkossakin vahvana.
Venäläisten taistelutahdon osalta tilanne on toinen. Häkkinen pohtii, mikä tuottaisi venäläisille oikeutuksen ja hyväksyttävyyden tunteen omasta toiminnasta.
Venäläisten sotilaallinen menestys on epäilemättä osoittautunut varsin toisenlaiseksi kuin maa kaavaili aloittaessaan hyökkäyksen Ukrainaan helmikuun lopulla, ja tappioita on tullut paljon. Tästä seuraa monia kysymyksiä.
– Varmasti herättää tuntemuksia yksittäisissä sotilaissa siitä, mikä oma paikka on, miksi olen täällä, pärjäänkö tässä ja mihin tämä päättyy, milloin tästä pääsee pois. Ei ehkä voi luottaa, että omat joukot pystyisivät hoitamaan niille asetettuja tehtäviä, Häkkinen listaa ja jatkaa luetteloa.
– Onko tämä nyt alue, mihin jäädään, mihin tästä jatketaan, mitä seuraavaksi, joudutaanko tästä vetäytymään? Ilman muuta tällainen epätietoisuus heikentää venäläisten olosuhteita.