Ukrainalaispoliitikko vaatii maahan uusia johtajia – Britannia pitää Venäjän suosikkina

Ukraina

Ukrainan parlamentin ex-jäsen Jevhen Murajev kirjoitti sunnuntaina Facebookissa Ukrainan kaipaavan uutta johtajaa. Britannian ulkoministeriön tietojen mukaan Murajev olisi yksi Venäjän suosikeista Ukrainan uudeksi johtajaksi.

–  Ukrainan kansa tarvitsee oikeusvaltioperiaatetta, rauhaa, vakaata ja pragmaattista talous- ja sosiaalipolitiikkaa ja uusia poliittisia johtajia, Murajev kirjoitti.

–  Länsi- ja Venäjä-mielisten poliitikkojen aika Ukrainassa on ohi. Vetoan kaikkiin, joita Ukrainan kohtalo koskettaa: lopettakaa jakamisemme kategorioihin – länsi- ja Venäjä-mielisiin – lopettakaa panemisemme päistikkaa vastakkain, ja rakennamme maahamme rauhan itse, hän jatkoi.

Murajev menetti paikkansa Ukrainan parlamentissa, kun hänen puolueensa ei vuoden 2019 vaaleissa ylittänyt viiden prosentin äänikynnystä. Murajev omistaa tv-kanavan, jota Ukrainan viranomaiset ovat yrittäneet sulkea, koska sen sanotaan lähettävän Venäjä-mielistä propagandaa.

Britannian nimeämät muut poliitikot Venäjän suosikeiksi Ukrainan johtoon ovat Mykola Azarov, Serhi Arbuzov, Andri Kljujev ja Volodymyr Sivkovitsh.

Azarov on Ukrainan entinen pääministeri, joka toimi virassaan Moskovaa myötäilleen entisen presidentin Viktor Janukovitshin aikana.

Sivkovitsh on entinen Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston varajohtaja, jolle Yhdysvallat määräsi tällä viikolla pakotteita, koska hänen on sanottu työskennelleen Venäjän tiedustelupalvelun kanssa.

Arbuzov ja Kljujev ovat Janukovitshin aikaisia entisiä varapääministereitä.

Venäjä kiisti Britannian väitteet ja sanoi niitä hölynpölyksi.

–  Britannian ulkoministeriön levittämä disinformaatio on jälleen yksi osoitus siitä, että anglosaksisten maiden johtamat Nato-maat lisäävät jännitettä Ukrainassa, Venäjän ulkoministeriö tviittasi.

Venäjän Britannian-suurlähetystö sanoo nettisivuillaan julkaistussa kommentissa Britannian ulkoministeriön jatkavan provosoivien lausuntojen kampanjaa Ukrainan tilanteen ympärillä.

Kommentissa vaaditaan Britanniaa lopettamaan ”typerät retoriset provokaatiot, jotka ovat aika vaarallisia tämänhetkisessä kuumentuneessa tilanteessa, ja edistämään aitoja diplomaattisia pyrkimyksiä, jotka tähtäävät varmistamaan Euroopan turvallisuudelle luotettavat takuut”.