Orpo haluaa EU-johtajat ylimääräiseen huippukokoukseen – tyrmistynyt eduskunta ruoti Trumpin avausta
Ensimmäiset keskustelut Ukrainan rauhasta ovat olleet Ukrainan, Euroopan ja Suomen kannalta huolestuttavia, myöntää pääministeri Petteri Orpo (kok.).
Orpon mukaan valmistelussa on ajatus EU-johtajien kutsumisesta ylimääräiseen huippukokoukseen.
– Se olisi tässä tilanteessa oikea ratkaisu. Se osoittaisi sen, että Eurooppa on tosissaan, Eurooppa muodostaa yhtenäisen kannan, ja sieltä se kanta pitää saada ulos, pääministeri sanoi eduskunnan kyselytunnilla.
Orpo sanoi valtioneuvoston ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen johdon olleen tiiviisti yhteydessä keskenään ja liittolaisten ja kumppanien suuntaan.
– Myöskin yhteyksiemme kautta Yhdysvaltoihin.
Orpo painotti, että Ukrainan rauhaa ei voi sopia ilman Ukrainaa, eikä Eurooppaan voi rakentaa rauhaa ilman Eurooppaa.
– Tämä on meille aivan selkeää.
Asian otti esille suurimman eduskuntaryhmän SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman, joka näki Eurooppaa haastettavan nyt monesta suunnasta.
– Yhdysvaltain uusi presidentti näyttää hylänneen maan aiemmat Ukraina-kannat ja on nyt aloittanut keskustelut Venäjän valtionjohdon kanssa ilmiselvästi ilman yhdessä sovittua linjaa Ukrainan tai EU:n kanssa.
Lindtmanin mukaan ensikommentit valitettavasti viittaavat siihen, että kansallisesta olemassaolostaan taistelevaa Ukrainaa oltaisiin pahimmillaan myymässä hyvin periaatteettomalla tavalla: tavalla, jossa väkivaltainen hyökkäys palkittaisiin alueluovutuksilla.
– Kaikkien eurooppalaisten ja aivan erityisesti pienten maiden edustajien on syytä ottaa selkeä kanta tällaisiin kaupankäynteihin, Lindtman muistutti.
Orpon mukaan Trumpin pelinavaus oli odotettu ja aselepo ja rauha sinänsä hyvä tavoite. Hän sanoi keskustelleensa aamulla EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa siitä, miten Eurooppa toimii ja miten pysäytetään kehitys jossa Euroopan yli keskustellaan.
– Näitä keskusteluja on käyty, ja tämän vuoksi aion myöskin huomenna osallistua Münchenin turvallisuuskonferenssiin. On sovittu tärkeitä tapaamisia EU:n päämiesten kanssa, myös von der Leyenin.
Pääministerin mukaan tilanteessa pitää olla positio.
– Ei riitä pelkästään se, että me sanomme, että Eurooppaa pitää kuunnella, vaan pitää kertoa, mitä meillä on sanottavana. Se on voimakas tuki Ukrainalle ja Euroopan turvallisuudesta huolehtiminen, myös Suomen, Orpo selvitti.
Keskustan Jouni Ovaska pyysi pääministeriä vielä kiteyttämään, mikä on Suomen linja Ukrainan tulevaisuuden ja ennen kaikkea Euroopan turvallisuuden takaamiseksi.
Orpo selvitti, että Ukrainan osalta kaikki lähtee siitä, että rauhansopimuksen jälkeen Ukraina on itsenäinen maa ja suvereeni maa, joka voi jatkaa tiellään kohti Euroopan unionin jäsenyyttä.
Pääministerin mukaan Ukraina pitää saada mukaan Euroopan unioniin ja sen on voitava halutessaan hakea Naton jäsenyyttä.
– Nämä ovat ne keskeiset lähtökohdat, joista minusta pitää huolehtia ja siitä, että se rauha myöskin turvataan Ukrainalle, kun tulitauko on saatu aikaan, kun rauhansopimus on saavutettu.
Orpo muistutti, että eurooppalaisilla pitää olla oma mielipide ja näkemys, vaikka suhdetta tärkeimpään liittolaiseen eli Yhdysvaltoihin pitääkin vaalia.
Orpon mukaan Trumpin pelinavaukset ovat kovia, ja lopputulema sillä suunnalla mutta ei ehkä niin kova.
Tämä tulee olemaan erittäin pitkä prosessi, tämä Ukrainan rauhan tie, ne kaikki ratkaisut siihen liittyen: turvatakuut, rauhanehdot, eurooppalaiset päätökset, Yhdysvaltojen ja Euroopan yhteistyö, Naton kehittyminen.
Pääministerin mukaan mitään ei myöskään ole vielä päätetty.
– Väärällä jalalla ehkä lähti, ja lähtikin, liikkeelle, mutta meidän täytyy pitää huolta siitä, että se lopputulema on oikeassa suunnassa.
Orpo painotti, että Yhdysvaltojen suuri rooli Euroopan turvallisuuden takaajana tulee nyt vähenemään merkittävällä tavalla tai ainakin vähenemään.
– Samaan aikaan Venäjä ei ole muuttunut mihinkään siitä aggressiivisesta naapurimaansa kimppuun käyvästä maasta, joka kolme vuotta on hyökännyt, sotinut, pommittanut, tappanut. Se ei ole muuttunut. Näistä syistä meidän Euroopassa on pakko panostaa ja paljon.
Vaikka Suomi on hoitanut omaa leiviskäänsä, sekään ei riitä.
– Saatikka se, että osa on tehnyt vielä paljon vähemmän kuin on sovittu. Nyt tämä täytyy nostaa uudelle tasolle, jolla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa.
Orpon mukaan tämä vaatii niin suuria resursseja, että kansallisella tasolla on toimittava ja mukaan tarvitaan myös Eurooppaa.
– Yhteistä eurooppalaista rahoitusta tarvitaan, mutta meidän ehtomme on siinä se, että sitä eurooppalaista rahoitusta käytetään siellä, missä Eurooppaa puolustetaan, pääministeri linjasi.