Työmarkkinajärjestöt vetoavat suomalaisiin: Koronarokotukset kaikille mahdollisimman pian, kysymys ei ole vain henkilökohtaisesta asiasta

Koronavirus

Jokaisen on kannettava vastuuta toisista koronaviruksen voittamiseksi, työmarkkinajärjestöt EK, SAK, Akava ja STTK korostavat yhteisessä kannanotossaan.

– Vetoamme kaikkiin kansalaisiin, että he ottaisivat koronarokotteen mahdollisimman pian. Kysymys ei ole vain henkilökohtaisesta asiasta, vaan myös toisten kansalaisten suojelemisesta ja heidän oikeudestaan sairaanhoitoon sekä mahdollisuudesta toimeentulon hankkimiseen itselleen ja perheilleen.

Järjestöt huomauttavat, että koronavirus ja hallituksen rajoitustoimet ovat kohdistuneet ankaralla tavalla muun muassa matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjiin ja työntekijöihin.

– Nyt kun yhteiskunta on avautumassa, riittämätön rokotekattavuus uhkaa jatkaa koronakriisistä kärsineiden alojen yrittäjien ja työntekijöiden kärsimyksiä pitkälle tulevaisuuteen.

Järjestöt muistuttavat, että Suomessa on riittävästi rokotteita, jotta kansalaiset voidaan rokottaa kattavasti.

– Osa kansalaisista ei kuitenkaan ole ottanut rokotetta, vaikka heillä ei ole ollut terveydellistä estettä. Tämän seurauksena koronatartunnat ovat kääntyneet kasvuun. Se on johtanut sairaan- ja tehohoidon kuormittumiseen ja vaarantaa koko terveydenhuollon kantokyvyn. Koronapotilaiden määrän kasvun takia muiden sairauksien hoitoa on jouduttu lykkäämään, tiedotteessa todetaan.

Järjestöt pelkäävät, että tilanteen johdosta koronarajoitukset kiristyvät entisestään ja yleisötilaisuuksien ja kokoontumisten rajoituksia otetaan uudelleen käyttöön alueellisesti.

Työmarkkinaosapuolet paheksuvat aggressiivista käytöstä, jota on kohdistettu ravintolayrittäjiin ja -työntekijöihin koronapassin vuoksi.

Osa kansalaisista on käyttäytynyt täysin sopimattomalla tavalla, järjestöt toteavat.

– Paheksumme ravintolayrittäjiin ja työntekijöihin kohdistuvaa aggressiivista käytöstä, uhkailua ja liiketoiminnan häiritsemistä.