Tutkimus: Mitä enemmän kaupungissa on naisia, sitä epätodennäköisimmin he synnyttävät – maaseudulla ilmiö ei näy
Mitä enemmän naisvaltaisissa kaupungeissa oli naisia, sen epätodennäköisemmin naiset synnyttivät ensimmäisen lapsensa, selviää Turun ja Helsingin yliopistojen sekä Pennsylvania State Universityn tutkimuksesta.
Tutkimus pohjaa historialliseen aineistoon, mutta tutkijoiden mukaan se voi olla jossain määrin sovellettavissa nykypäivän kaupunkiympäristöihin.
– Naisia on monissa kaupungeissa enemmän kuin miehiä, mikä saattaa osaltaan vaikuttaa naisten perheellistymiseen, erikoistutkija Jenny Pettay sanoo.
Syntyvyys on ollut voimakkaassa laskussa ja erityisesti kaupungeissa syntyvyys on ollut alhaista.
Kaupungistumisen myötä yhä useampi nainen muuttaa jo valmiiksi naisvoittoisiin kaupunkeihin, mikä johtaa mahdollisesti vieläkin alhaisempaan syntyvyyteen tulevaisuudessa.
Tutkimus perustuu karjalaisen siirtoväen digitoituihin henkilömatrikkeleihin.
Tutkija John Loehrin johtama ryhmä selvitti, miten asuinpaikkakunnan sukupuolijakauma vaikutti naimattomien naisten todennäköisyyteen saada ensimmäinen lapsi tai muuttaa toiselle paikkakunnalle. Yhteys oli erilainen kaupungeissa ja maaseudulla.
– Jos paikkakunnalla asui enemmän naisia, vähensi se lapsen saamisen todennäköisyyttä kaupungeissa, mutta samaa ilmiötä ei ollut havaittavissa maaseudulla. Tästä huolimatta naiset eivät hakeutuneet paikkakunnille, missä oli enemmän miehiä vaan sen sijaan naisvaltaisiin kaupunkeihin, Pettay kertoo tuloksista tiedotteessa.
Kaupungeissa asuessaan naiset joutuivat kilpailemaan mahdollisuudesta löytää puoliso.
– Kaupungissa asuvan naisen jääminen lapsettomaksi kunakin seurantavuonna oli 15 prosenttia todennäköisempää verrattuna maaseudulla asuvaan naiseen.