Tutkimus: Kasvisruokavalio aiheuttaa teinitytöille helposti yhden haitan – On kuitenkin korjattavissa
Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan kasvisruokavaliota noudattavat ja punaista lihaa välttävät teinitytöt saattavat olla muita alttiimpia raudan vajaukselle.
Asiasta kertoo lääkäriseura Duodecim verkkosivuillaan. Artikkelissa kuitenkin korostetaan, että kasvisruokavalio on mahdollista koostaa niin, että raudan saanti on turvattua. Sen lisäksi on syytä huolehtia raudan imeytymisestä.
Tutkimuksen mukaan kasvisruokavalioita tai kala-kasvisruokavaliota noudattavista 69 prosentilla oli veressään liian vähän rautaa. Sekasyöjillä sama ilmiö havaittiin 30 prosentilla.
– Vaikka raudan vajaus oli yleistä kaikilla, se oli silti yli kaksi kertaa yleisempää kasvis- tai kala-kasvisruokavalioita noudattavilla, artikkelissa todetaan.
Raudan riittävyys on tytöille tärkeää erityisesti teini-iässä, jolloin kuukautiset ja kasvu lisäävät sen tarvetta.
Kasvikunnan tuotteissa ei ole yhtä paljon rautaa kuin punaisessa lihassa tai siipikarjassa, mutta hyviä raudan lähteitä ovat esimerkiksi täysjyväviljat, pähkinät, linssit, pavut ja herneet.
Raudan imeytymistä voi edistää muulla ruokavaliolla ja etenkin C-vitamiinin saannilla.