Tutkimus: Kahvi pienentää kuolemanriskiä – mutta vain, jos sitä juo tiettyyn aikaan päivästä
Tuore tutkimus osoittaa, että kahvin juominen pienentää kuolemanriskiä, mutta vain siinä tapauksessa, että sitä juo pelkästään aamulla. Asiasta kertoo brittilehti Guardian.
Analysoidessaan 40 725 aikuisen kahvinkulutusta tutkijat havaitsivat, että kahvia aamulla juovat henkilöt kuolivat kymmenen vuoden seurantajaksolla 16 prosenttia pienemmällä todennäköisyydellä kuin henkilöt, jotka eivät juoneet kahvia.
Sydän- ja verisuonitautien osalta kuolemanriski oli peräti 31 prosenttia pienempi.
Tutkimuksen mukaan kahvinjuonnista sydänterveydelle koituvat hyödyt katosivat niillä henkilöillä, jotka joivat kahvia myöhemmin päivällä. Heillä kuolleisuus ei ollut merkittävästi pienempi kuin kahvia kokonaan välttävillä henkilöillä.
− Tärkeää ei ole vain se, juotko kahvia tai paljonko juot sitä, vaan myös se, mihin aikaan päivästä juot sitä, sanoo ravitsemus- ja epidemiologian asiantuntija, professori Lu Qi Tulane-yliopistosta New Orleansista Guardianille.
Analyysi perustui Yhdysvaltain kansalliseen terveys- ja ravitsemustutkimukseen vuosina 1999–2018 osallistuneiden 40 725 aikuisen kahvinjuontitottumuksiin. Heistä noin 36 prosenttia joi kahvia aamulla ja 16 prosenttia myöhemmin päivällä.
Kuolemanriskiä arvioitiin analysoimalla osallistujien potilastietoja 9−10 vuoden ajan tutkimukseen ilmoittautumisen jälkeen.
European Heart Journalissa julkaistut tutkimustulokset vahvistettiin pienemmässä 1 463 henkilön ryhmässä, jossa henkilöt pitivät viikon ajan yksityiskohtaista ruoka- ja juomapäiväkirjaa.
Tutkimuksessa ei selvitetty, mistä aamukahvin hyödyt sydänterveydelle johtuvat.
Lontoolaisten Royal Bromptonin ja Harefieldin sairaaloiden konsultoiva kardiologi, professori Thomas Lüscher arvioi, että myöhäisemmän kahvinjuonnin haitat liittyvät nukahtamisen kannalta tärkeän melatoniinitason muutoksiin.
Häiriöt vuorokausirytmissä voivat puolestaan lisätä tulehdustiloja ja verenpainetta, jotka ovat haitallisia sydänterveydelle.
Juodun kahvin määrälläkin oli merkitystä: hyödyt sydänterveydelle olivat tutkimuksen mukaan pienemmät niillä, jotka joivat aamuisin vain yhden kahvikupin, verrattuna niihin, jotka joivat useamman kupin.