Tutkija: Venäjän järjestelyt turvapaikanhakijoiden kanssa ihan loogisia
Suomalaistutkijan mukaan ajatus siitä, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB olisi järjestelemässä turvapaikanhakijoita Suomeen kuulostaa aivan loogiselta, koska Venäjän rajavartiolaitos toimii FSB:n alaisuudessa.
Venäjän Sallan vastaisen raja-aseman rajavartija kertoi lauantaina STT-Lehtikuvan kuvaajalle, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB organisoi yhdessä Kantalahden piirihallinnon ja Venäjän rajavartiolaitoksen kanssa turvapaikanhakijoiden pääsyä Suomen rajalle.
– FSB ei ole missään määrin tietämätön asiasta. Kun Venäjästä on kyse, niin ei siellä tapahdu mitään heidän tietämättään, vakuuttaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi.
Pynnöniemen mukaan Suomen rajan tapahtumilla voi olla yhteyksiä ensi viikolla pidettävään ministerikokoukseen.
– Voisiko olla mahdollista, että tämä liittyisi tulevan viikon tapaamiseen?, hän pohtii.
– Siellä voidaan sitten esittää niin, että asia voidaan ratkaista ja kaikki etenee hyvässä järjestyksessä, kun pääministerit ovat jutelleet. Tässä on vähän semmoista agenda settingin makua (puheenaiheen nostamista agendalle), tutkija arvioi.
– Tähän astihan raja on ollut se asia joka toimii, jonka kanssa ei ole ongelmia.
– Eihän meillä kuitenkaan mitään erityissuhdetta Venäjän kanssa raja-asioissa ole. Jos Norjan kanssa tämän asian kanssa pelataan, niin miksei sitten Suomen, Pynnöniemi sanoo.
Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi STT:lle sunnuntaina, ettei hän tiedä väitetystä FSB:n turvapaikanhakijoiden järjestelemisestä, eikä halua siksi kommentoida yksittäistä havaintoa.
STT yritti myös tavoittaa pääministeri Juha Sipilää (kesk.) ja sisäministeri Petteri Orpoa (kok.), mutta kummankaan haastattelu ei onnistunut.
Myöskään Venäjän suurlähetystöstä ei saatu ketään kommentoimaan asiaa.
Sen sijaan STT:n tietojen mukaan uutinen on vahvistanut Suomessa jo aiemmin ollutta käsitystä toiminnasta Venäjän puolella rajaa.
Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan Venäjällä on perinteitä naapuriensa testaamisessa.
– Katsotaan, miten erilaisiin asioihin reagoidaan ja mitkä ovat heikkoudet. Tässä kokeillaan nyt Suomen ja EU:n viranomaisia sekä rajan toimivuutta, Smith sanoi Aamulehden haastattelussa lauantaina.