"Turvapaikanhakijat tietävät, että Kempeleen tapaus vahingoittaa heitä"
Muutama sohva, pieni kuntosali ja seinä täynnä lapuille kirjoitettuja suomen kielen sanoja. Pohjois-Pohjanmaan Limingassa sijaitsevan hätämajoitusyksikön olohuoneessa on rauhallista.
Yksikössä asuneet perheet ovat juuri muuttaneet muualle, ja jäljellä on vajaa 80 nuorta miestä.
Liminka on noin 15 kilometrin päässä Kempeleestä, jossa sattunut raiskaustapaus on nostanut ison kohun julkisuudessa.
– Meidän toimintaamme Kempeleen tapaus ei vaikuta, mutta turvapaikanhakijat tiedostavat, että se aiheuttaa heille vahinkoa, sanoo hätämajoitusyksikön apulaisjohtaja Antti Kesälahti.
– Olemme sanoneet asukkaille, että nyt kannattaa ihan oman turvallisuuden vuoksi varoa lähestymästä suomalaisia tyttöjä.
Poliisi ei ole vahvistanut tietoa, jonka mukaan 14-vuotiaan tytön raiskauksesta epäillään turvapaikanhakijaa. Poliisi tiedotti keskiviikkoiltana, että uhri ja epäilty tunsivat toisensa ennalta ja toinen aiemmin kiinni otetuista miehistä on vapautettu.
Kesälahti kertoo, että Limingassa asuville turvapaikanhakijoille on puhuttu Suomen laista, tasa-arvosta ja tavoista: esimerkiksi, että Suomessa silmiin katsominen on vain merkki ystävällisyydestä, ei sen kummemmasta.
Eikä Limingassa juuri ongelmia ole ollutkaan, Kesälahti sanoo. Alkuun osa kuntalaisista vastusti yksikköä, mutta totuttelun jälkeen on sujunut hyvin.
Hätämajoitusyksikössä käy paljon vapaaehtoisia avustajia, ja paikalliset ovat järjestäneet harrastusmahdollisuuksia turvapaikanhakijoille.
– Ihmiset suhtautuvat oikein positiivisesti, mikä on tehnyt asukkaidenkin tunnelmasta rennomman.
Tämä on mukava paikka, ja liminkalaiset ovat ystävällisiä meille.
Omar Nizir
Irakilainen turvapaikanhakija Omar Nizir on asunut Limingan hätämajoitusyksikössä kuukauden.
– Tämä on mukava paikka, ja liminkalaiset ovat ystävällisiä meille. Kempeleen tapauksen takia meidän pitää tietenkin olla varovaisia.
Nizir toivoo, että saisi vanhempansakin Suomeen turvaan, jos hänen turvapaikkapäätöksensä on myönteinen.
– Minun oli pakko lähteä, koska minut uhattiin tappaa, mutta isä ja äiti eivät pysty lähtemään.
Nyt ei auta kuin odottaa. Nizir kuluttaa aikansa urheilemalla ja opettelemalla suomea. Irakissa hän opiskeli rahoitusta ja kirjanpitoa.
– Kunhan opin kielen, haluaisin ryhtyä etsimään töitä ja rakentamaan tulevaisuutta täällä.
Oulun Aikuiskoulutuskeskuksessa suomen kielen tunnit ovat juuri päättyneet. Wahid Fadene ja Nichirvan Salim kävelevät parkkipaikkaa kohti. He pitävät Kempeleen tapausta vakavana.
– Epäinhimillinen, todella paha teko, Fadene sanoo.
Fadenen ja Salimin mukaan Oulussa on maahanmuuttajien kannalta melko turvallista, vaikka huutelua kuuleekin välillä. Fadene on asunut Suomessa neljä, Salim kuusi vuotta.
– Kun ei itse aiheuta ongelmia, saa olla rauhassa.
Kun ei itse aiheuta ongelmia, saa olla rauhassa.
Wahid Faden
Oulun Lyseon lukiossa on meneillään koeviikko. Abiturientit Meri Reunamäki ja Pihla Salminen ovat tulossa lounaalta.
He kertovat, ettei Kempeleen tapaus ole herättänyt kaveripiirissä suuremmin keskustelua – nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia on valitettavasti tapahtunut aiemminkin.
– Kauhea tapaus, mutta ei minua erityisesti pelota esimerkiksi liikkua ulkona, Reunamäki toteaa.
– On väärin, jos nyt yleistetään, että kaikki turvapaikanhakijat ovat rikollisia. He ovat jo muutenkin tarkkailun alaisina, vaikka suurin osa ei tee rikoksia.
Salminen ja Reunamäki sanovat, että asiasta on keskusteltu kotona. Voimassa ovat samat ohjeet kuin aina ennenkin: myöhään illalla ei kannata liikkua yksin vaan mieluummin kaverin kanssa, ja varovainen pitää olla.