Turistit eivät osaa arvioida eläinten oloja

Lapin matkailu

Eläinmatkailussa työskentelevien eläinten hyvinvointi ja alan eettisyys ovat voimakkaasti esillä monen Lapissa toimivan matkanjärjestäjän markkinointimateriaaleissa.

STT:n haastattelemien valvonta- ja läänineläinlääkäreiden mukaan rekikoirat voivat Lapissa pääosin hyvin, ja alalla toimii ammattitaitoisia ja kokeneita yrittäjiä.

– On myös sellaisia, jotka lähtevät alalle ja luulevat että on helppoa, mutta taustatietoja ei oikein ole, sanoo läänineläinlääkäri Ulla Rikula.

Yli puolet Lapissa käyvistä matkailijoista sanoo olevansa huolissaan eläinten oikeuksista ja hyvinvoinnista nyky-yhteiskunnassa, ilmenee vuosi sitten julkaistusta Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteisestä tutkimuksesta.

Matkailijat keskustelevat eläinten kohtelusta muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Koirienpidon pitäisi olla sellaista, että milloin tahansa kuka vain voi tulla katsomaan. Yrittäjille se on imagokysymys, sanoo Rikula.

Turisteilla ei kuitenkaan ole juuri osaamista arvioida vaikkapa rekikoiran hyvinvointia.

– Turisteilta tulee harvoin minulle ilmoituksia. Eivät he osaa kiinnittää huomiota olennaisiin asioihin, sanoo Tunturi-Lapin seutukunnan valvontaeläinlääkäri Raisa Kiimamaa.

Jotkin ulkomaalaiset matkanjärjestäjät käyttävät omia asiantuntijoitaan matkailueläinten hyvinvoinnin arvioinnissa.

Lämpimien maiden eläimiin erikoistuneet asiantuntijat eivät välttämättä tiedä rekikoiralle suotuisista olosuhteista eivätkä Suomen lainsäädännöstä.

– Matkailueläinten arviointikriteerit eivät aina sovellu Suomen olosuhteisiin ja rekikoiriin, Kiimamaa sanoo.

Koiravaljakkoyritykset voivat erikoistua tietyntyylisiin ajeluihin. Yhdet tarjoavat vain muutaman kilometrin mittaisia ajeluita, toiset 5–10 kilometrin lenkkiä ja kolmannet viikon kestäviä pitkiä retkiä.

Rovaniemen seudun valvontaeläinlääkäri Maarit Salmen mukaan rekikoira valitsisi mieluummin pidemmät lenkit vaihtelevissa maastoissa kuin lyhyet kierrokset pellolla tai järven jäällä.

– Pikkukierroksilla koirien fysiikka kestää, mutta pää välttämättä ei.