Tuleeko ajettua ylinopeutta tai mentyä tilanteen tullen päin punaisia? – Ei kannattaisi, mikäli et halua lapsesi tekevän samaa aikuisena

Liikenne

Asenteet liikenneturvallisuutta kohtaan periytyvät vahvasti vanhemmilta lapsille. Liikenneturva korostaa tiedotteellaan, että erityisesti varhaislapsuudella on iso merkitys omaksuttaessa turvallisia liikennetapoja.

Tämä kannattaisi monen aikuisen tiedostaa, kun liikkuu autolla, kävellen tai pyöräillen lasten seurassa.

Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo muistuttaa, että nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Niiden taustalla ovat usein riskinotto ja asenneongelmat liikenteessä.

– On hyvä tiedostaa, että jo pieniin lapsiin vaikuttamalla luodaan pohja läpi elämän kantaville asenteille liikenteessä. On siis tärkeää käyttäytyä itse liikenteessä tänään siten, kuin toivoo oman lapsen käyttäytyvän liikenteessä tulevaisuudessa, Maasalo sanoo tiedotteella.

Liikenneturvan mukaan vanhemman tärkeä työ on varmistaa, että lapsi saa valmiudet itsenäiseen turvalliseen liikkumiseen kouluikään tullessa.

Pienelle lapselle liikenteen symbolit tai monimutkaiset säännöt ovat vielä haastavia omaksua. Parasta liikennekasvatusta onkin yhdessä liikenteessä liikkuminen ja turvallisten toimintatapojen johdonmukainen toistaminen. Näin turvalliset toimintatavat juurtuvat lapselle automaattiseksi toiminnaksi.

– Liikennetilanteita on myös hyödyllistä sanoittaa ja perustella. Lapsi kasvaa tienkäyttäjäksi, jolle oma ja muiden turvallisuus on tärkeää, kun toisiin tienkäyttäjiin suhtaudutaan ystävällisesti ja huomioivasti, liikenteessä ei kiirehditä ja ollaan aina tarkkaavaisia, Maasalo sanoo.