Trump vihjailee luultavasti nimittävänsä naisen korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi

Presidentin mukaan nimitys on tulossa ”erittäin pian”.
USA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump sanoo nimittävänsä mitä luultavimmin naisen korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi. Hän on aikeissa nimittää perjantaina kuolleen tuomarin Ruth Bader Ginsburgin seuraajan erittäin pian.

Trump avasi nimityssuunnitelmiaan lauantaina paikallista aikaa toimittajille Washingtonissa.

–  Meillä on ehdokas erittäin pian, hän sanoi ja lisäsi ehdokkaan olevan ”mitä luultavimmin nainen”.

–  Luulen, että voisin sanoa niin, että se olisi nainen. Jos minulta kysyttäisiin nyt, sanoisin, että nainen olisi ensisijalla. Kyllä, voisin sanoa, että naisen valinta olisi epäilemättä soveliasta.

Uutiskanava ABC Newsin lähteiden mukaan Trumpin mahdollisten ehdokkaiden lista on lyhyt ja siltä löytyy ainakin yksi nainen. Hän on Chicagossa toimivan liittovaltion vetoomustuomioistuimen tuomari Amy Coney Barret, jonka uskotaan olevan johtava ehdokas Ginsburgin seuraajaksi. Konservatiivinen Barrett tunnetaan uutistoimisto AFP:n mukaan uskonnollisten oikeuksien puolustajana.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan Trump puhui lauantaina Barrettin lisäksi myös toisesta mahdollisesta naisehdokkaasta, Barbara Lagoasta. Bloombergin mukaan presidentti kehui kumpaakin tuomaria.

AFP:n mukaan Lagoa oli Floridan osavaltion korkeimman oikeuden ensimmäinen latinalaisamerikkalainen naistuomari. Bloomberg uutisoi Trumpin nostaneen itse esille Lagoan etnisen taustan mahdollisia ehdokkaita listatessaan.

Korkeimman oikeuden liberaaliin siipeen lukeutunut Ruth Bader Ginsburg kuoli perjantaina 87-vuotiaana haimasyövän aiheuttamiin komplikaatioihin. Hänen kuolemansa avaa Trumpille mahdollisuuden kallistaa yhdeksänhenkinen korkein oikeus selkeän konservatiivienemmistöiseksi vuosikymmenten ajaksi.

Trumpin pyrkimys runnoa läpi mieleisensä tuomarin valinta maan korkeimpaan oikeuteen on kohdannut kritiikkiä myös joidenkin republikaanisenaattorien suunnalta. Ainakin kaksi senaattoria on jo ilmaissut suhtautuvansa empivästi siihen, että valinnan kanssa hoppuiltaisiin ennen presidentinvaaleja.

Ginsburgin kuoleman jälkeen korkeimpaan oikeuteen jää vain kaksi naispuolista tuomaria. Elena Kagan ja Sonia Sotomayor ovat molemmat maan entisen presidentin Barack Obaman nimittämiä.