Trump tuomitsi valkoista ylivaltaa kannattavat ajatukset sekä rasismin ja kiihkoilun

Presidentin mielestä aseväkivallan ongelmana ovat pikemminkin psyykkiset sairaudet kuin aseiden vaivaton saatavuus
Yhdysvallat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tuominnut valkoista ylivaltaa kannattavat ajatukset.

Trump tuomitsi rasismin ja kiihkoilun puheessaan, jonka hän piti kansalle Yhdysvalloissa viikonloppuna tehtyjen joukkoampumisten takia. Viikonlopun joukkoampumisissa sai surmansa 29 ihmistä.

Puheessaan Trump sanoi, että vihalla ei ole sijaa Yhdysvalloissa. Hänen mukaansa joukkoampumisiin syyllistyneille pitää antaa kuolemantuomio.

Trump myös vaati lainsäätäjiä varmistamaan, että ihmiset, joiden arvioidaan olevan riski yleiselle turvallisuudelle, eivät saa haltuunsa ampuma-aseita.

Jos tällaisilla ihmisillä aseita on, ne pitäisi voida ottaa heiltä nopeasti pois, Trump lisäsi.

Trump vaati myös lopettamaan väkivallan ihannoinnin viitaten videopeleihin.

– Tänä päivänä ongelmallisen nuoren on liian helppoa ympäröidä itsensä kulttuurilla, jossa ylistetään väkivaltaa, hän sanoi.

Trump arvioi, että Yhdysvaltain aseväkivallan pääongelma ovat pikemminkin psyykkiset sairaudet, joita internet on ruokkinut, kuin aseiden vaivaton saatavuus.

– Meidän on tunnustettava, että internet on tarjonnut vaarallisen väylän radikalisoituneille häiriintyneille ajatuksille, Trump sanoi.

Lauantaina Texasin El Pasossa tapahtunut joukkoampuminen laukaisi arvosteluryöpyn kohti Trumpia, jonka retoriikan on katsottu lietsoneen väkivaltaa. El Pasossa kuoli 20 ihmistä.

El Pason lisäksi Ohion Daytonin joukkoampumisessa kuoli sunnuntaina yhdeksän ihmistä.

Yksi nimekkäimmistä presidentin arvostelijoista on Trumpin vuonna 2017 liittovaltion poliisin FBI:n johdosta erottama James Comey, joka vaatii New York Timesissa Trumpilta kovempia toimia rasismia vastaan.

Comeyn mukaan Yhdysvaltain kansakunnan keskiössä on ”radioaktiivinen, rasistinen keitos”, jota Trump käyttää hyväkseen havitellessaan jatkokautta vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

– Suuren osan historiastamme tuo keitos oli kuolettava ja hallitsematon, mikä johti afroamerikkalaisten orjuutukseen, terroriin ja sortoon, Comey kirjoittaa.

Comeyn mukaan viimeisen 50 vuoden aikana Yhdysvallat on onnistunut rakentamaan suojavalleja rasismia vastaan lainsäädännössä ja kulttuurissa. Nyt Trump kuitenkin käytöksellään purkaa noita suojakeinoja.

– Sen vaikutukset ovat nähtävissä. FBI:n työpöydällä on röykkiöittäin viharikoksia ja valkoisen ylivallan kannattajiin liittyviä tutkimuksia. Stadion täynnä amerikkalaisia, jotka tiesivät olevansa televisiossa, huusivat kuorossa ”lähettäkää hänet takaisin”.

Comey viittaa Trumpin heinäkuussa pitämään puheeseen, jonka aikana katsojat alkoivat huutaa iskulausetta ilman, että Trump yritti keskeyttää heitä. Iskulause viittaa kongressin demokraattiedustaja Ilhan Omariin, joka on syntynyt Somaliassa. Omar on Yhdysvaltain kansalainen.

El Pason väkivallan on tuominnut myös Meksiko, jonka kansalaisia kuolonuhrien ja haavoittuneiden joukossa oli useita.

NBC Newsin mukaan Meksikon hallitus uhkaa ryhtyvänsä oikeustoimiin Yhdysvaltoja vastaan, jotta meksikolaisten turvallisuus Yhdysvalloissa saataisiin taattua.

Videolausunnossaan Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard kutsui ampumista ”barbarismiksi”.