Toisen annoksen antaminen ja Pfizerin toimitusvaikeudet hidastavat Suomen rokotustahtia ensi viikolla

Korona

Suomessa aletaan pian antaa Pfizerin ja Biontechin kehittämän koronarokotteen toisia annoksia.

Kyseisen rokotteen käyttö Suomessa alkoi kolme viikkoa sitten 27. joulukuuta. Se vaatii kaksi annosta, joiden välillä tulee olla kolmesta neljään viikkoa. Ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) toisten annosten antaminen aloitetaan maanantaina, Husista kerrottiin perjantaina iltapäivällä STT:lle.

Toisten annosten antaminen kuitenkin vaikuttaa rokotusten piiriin pääsevien uusien suomalaisten määrään.

–  Rajallinen rokotemäärä vaikuttaa siihen, kuinka monta uutta rokotettavaa voidaan ottaa viikkotasolla. Viikosta kolme eli ensi viikosta alkaen tehosterokotteiden saajat vähentävät uusien rokotettavien määrää, sanoo toimialajohtaja Kerstin Carlsson Hus Apteekista.

Rokotustahdin ylläpitämisessä avainasemassa on se, miten valmistajat pystyvät toimittamaan tuotteitaan.

Tuorein toimitusongelma kuultiin perjantaina, kun Pfizer kertoi väliaikaisesti vähentävänsä Eurooppaan tuotavia eriä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rokotetta tulee ensi viikolla Suomeen lähes 10  000 annosta ennakoitua vähemmän.

STT haastatteli Husin edustajia ennen kuin tieto vähennyksestä tuli. Heitä ei tavoitettu uudestaan kommentoimaan, pitääkö toisen annoksen antamista lykätä sen vuoksi.

Toistaiseksi Suomessa on ollut käytössä vain Pfizerin ja Biontechin kehittämää rokotetta.

Lääkeyhtiö Modernan valmistamasta rokotteesta saapui Suomeen ensimmäinen 5  000 kappaleen erä keskiviikkona. Rokotteiden on tarkoitus lähteä jakeluun maanantaina, kertoo lääketukkukaupan johtaja Toni Relander THL:ltä. Samankokoista erää odotetaan Suomeen kahden viikon päästä.

Modernan rokotetta on tarkoitus jakaa alueille, jotka ovat Pfizerin rokotteen vaatimien kuljetus- ja säilytysvaatimusten vuoksi hankalasti tavoitettavissa. Kaksi ensimmäistä erää matkaavat Lapin syrjäseuduille.

–  Nämä määrät ovat vielä lillukanvarsitasoa, joten ne laitetaan kohdistetusti yhdelle alueelle. Seuraavista annosmääristä on vasta arvauksia, joten niiden suunnittelu on vielä auki, Relander sanoo.

Rokotetoimitukset voivat vihdoin vauhdittua, jos ruotsalais-brittiläisen AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä rokote saa myyntiluvan.

On odotettu, että AstraZeneca voisi toimittaa rokotettaan suurempia määriä kuin kilpailijat. Relander kertoo, että tarkoista toimitusmääristä valmistaja on luvannut THL:lle tietoa alkuviikon aikana.

–  Jos saamme isoja määriä, siitä pitää saada hyvissä ajoissa tietoa eteenpäin, jotta kunnat voivat resursoida toimintaansa ajoissa, Relander sanoo.