Timo Korhonen tippui eduskunnasta ja joutui sydänleikkaukseen – "Asioihin on tullut suhteellisuutta"

Keskusta puhui viime kaudella liikaa ylätason talousasioita, kainuulainen ex-kansanedustaja sanoo
Keskusta

Vaalin tulos oli valtava pettymys, kolmen kauden jälkeen eduskunnasta pudonnut Timo Korhonen (kesk.) myöntää.

– Pettymys se oli ennen kaikkea puolueen näkökulmasta, mutta tietysti myös oma tulos veti vakavaksi, hän jatkaa.

Putoaminen tuli tietyllä tavalla puskien takaa, vaikka Korhonen tajusi jo etukäteen vaalipiirin hyytäviä gallupeita tutkaillessaan, että kaikilla Kainuun keskustaehdokkailla on ahdas paikka mennä läpi.

– Viime vaalikaudella tehtiin kainuulaisten näkökulmasta mielettömän hyvää politiikkaa. Tänne kohdennettiin lähes miljardi rahaa ja työllisyys kasvoi koko vaalikauden ajan. Kyllä se siksi oli yllätys, että keskustan kannatus täälläkin oli niin kehno.

Korhoselle itselleen vaalikevään valtavin pettymys oli maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen.

– Otin sen erittäin raskaasti. Olen ollut mukana tekemässä kokonaisuudistusta eri tasoilla 2000-luvun alkupuolelta Kainuun hallintokokeilusta lähtien.

Uudistuksen eteen uurastettu valtava työmäärä tuntui menneen hukkaan. Jopa usko politiikan toimintaedellytyksiin suomalaisessa yhteiskunnassa horjui. Sen jälkeen oli vaikea päästä vaalitunnelmaan ja saada kampanjavire päälle. Eduskunnasta tippuminen vahvisti tunnetta, että tärkeä tehtävä jäi kesken.

– Itseäni virkisti se, että sain olla mukana hallitusneuvotteluissa siinä ryhmässä, jossa katsottiin sote-makurakenneuudistuksen jatkoaskeleet tulevaan hallitusohjelmaan. Tuntui hyvältä päästä neuvottelemaan uudistuksen jatkumisesta.

Korhonen piti hallitusohjelmaneuvotteluja ja puolueen tukemista niissä niin tärkeänä, että siirsi jopa isoa sydänleikkaustaan hallitusohjelman valmistumisen jälkeiseen aikaan.

Juhannuksen jälkeen lopulta toteutettu sydänoperaatio meni hyvin. Sen jälkeen Korhonen kuitenkin valvoi monena yönä, mietti vaalikuvioita, mennyttä ja tulevaisuutta.

– Yksi leikkauksen myönteinen puoli oli se, että havahduin tajuamaan terveyden merkityksen. Jos sitä ei ole, aika moni muukin asia on ihan turhaa.

Asioihin tuli suhteellisuutta. Syksyn ex-kansanedustaja on toipunut leikkauksesta, ollut omien sanojensa mukaan päätoiminen urheilija.

– Toipuminen on mennyt tosi hyvin. Vähitellen olen alkanut täyttää kalenteria luottamustehtävämenoilla. Katselen myös työmarkkinoita sillä aatoksella ja toiveella, että omaa osaamista voisi eri tavoin hyödyntää.

Eduskuntavaaleihin Korhonen ei enää haikaile, mutta maakuntavaalit kiinnostavat.

– Jahka ne tulevat, ajattelisin olla ehdolla, mikäli puolueapparaatti niin hyvänä näkee.

Kysytään vielä lopuksi mihin tulokseen vaalitappion syistä Korhonen yön hiljaisina, unettomina tunteina tuli.

– On klisee mutta totta, että keskusta teki isossa kuvassa kaiken, minkä lupasi – sotemakua lukuunottamatta.

Korhonen uskoo, että Juha Sipilän johtajuus ja pyyteetön tekeminen tullaan vielä tässä maassa tunnustamaan.

– Hävisimme kovan tiedotussodan. Emme puolueena emmekä edustajina kyenneet kertomaan eri toimenpiteistä uskottavasti. Emme olleet myöskään kentällä riittävästi, Korhonen pohtii.

Toisaalta, rakentava järkipolitiikka ei puhuttele ihmisiä.

– Yksinkertaistukset ja populismi purevat. On mentävä myös itseensä. Puhuimmeko liikaa ylätason talousasioita, emmekä kuunnelleet ihmisiä tai ainakaan kyenneet aistimaan heidän näkemyksiään ja tunnelmiaan.

Korhonen korostaa eteenpäin menemisen tärkeyttä.

– Puolueessa on tehty ja tehdään vahvaa analyysiä menneestä ja rakennetaan tulevaa hallitustyön ohessa uuden puheenjohtajan johdolla. Keskusta nousee varmasti. 

Senkin konkari on todennut, että yksittäisen kansanedustajan toimintaympäristö on muuttunut.

–  Enää ei riitä, että tekee pahuksen paljon töitä ja hoitaa asioita. Pitää myös olla mediassa jatkuvasti läsnä.

Mutta nyt erityisen tärkeältä tuntuu, että olo paranee joka päivä ja kunto kohenee.

– Tuntuu hirveän hyvältä, kun oma fysiikka ja vire paranevat koko ajan. Katson eteenpäin valoisin mielin, 60 vuotta alkusyksystä täyttänyt Korhonen päättää.

Suo­men­maan jut­tu­sar­jas­sa käy­dään läpi edus­kun­nas­ta vuon­na 2019 pu­don­nei­den en­tis­ten kes­kus­tan kan­sa­ne­dus­ta­jien kuu­lu­mi­sia.